
Vroiam sa gasesc reteta de baza, pentru ca exista multe variante, dulci si sarate.
Dar, mai intai voi face reteta de baza si un pic istoricul ei.
Legenda spune, ca a fost introdusa in Franta de catre Stanislas Leczinski, vechi rege al Poloniei, devenit duc de Lorraine si socrul regelui Louis XV. El este cel care a adus-o la moda. Secretul fabricatiei a fost vandut, foarte scump, fabricantilor din Commercy, si mai tarziu s-a raspandit peste tot in Franta.
Si in zilele noastre, exista fabricanti la Commercy care fabrica Madeleine de Commercy.
Particularitatea acestei prajituri este ca datorita formei de scoica, pe margine aluatul devine foarte repede dur, iar in centru aluatul se umfla facand un dom. Farmecul unei madeleine este ca in mijloc este foarte pufoasa.

- 2 oua mari
- un pic de sare
- 150 g zahar
- 150 g faina T45
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 100 g unt
- coaja rasa de o lamaie
- un pic de unt si faina pentru forme
Topiti untul la micro-ondes sau pe foc foarte mic astfel ca sa nu se arda.
Ungeti formele cu unt si presarati faina, punetile la rece.





Puneti formele umplute in cuptor timp de 8-10 minute, faceti atentie, cand conturul se coloreaza sant gata.Le dezlipiti de pe forme si le lasati sa raceasca pe un gratar. Sant mai bune reci.

Se pot pastra 6 zila intr-o cutie metalica sau intr-o punga de plastic - daca mai raman...
3 comentarii:
Buna, Ce tip de faina este T45 ? Mersic.
Faina T45 este faina alba pe care o utilizam pentru sosuri sau prajituri, face mai putine cocoloase, este mai fluida. Apoi faina T55 este o faina mai putin alba, pe care o utilizam pentru paine, este mai completa, plus cifra este mai mare plus faina este mai neagra. De exemplu, T145 este faina neagra, deci contine si o parte din coaja.
Am facut aceste minunatii. Si toata dupa-amiaza m-am gandit cum stai tu in grozavia de tara, Franta. Daca ma inveti sa fac macarons, abia atunci pot spune ca stiu cate ceva din arta prajiturilor.
Trimiteți un comentariu