vineri, 2 octombrie 2009

Pui cu smantana si orez pilaf


Reteta de pui cu smantana este o reteta regionala , regiunea Bresse, in departamentul de Ain-Franta. Am gasit aceasta reteta intr-o carte dedicata unor bucatarese reputate, care au trait in jurul anilor 1900 -1950. Elisa Blanc, restauratoare la Vonnas, a primit din partea ghidului Michelin, prima stea in anul 1929 si apoi a doua stea in 1931. Mai tarziu, nepotul ei, Georges Blanc a continuat traditia familiala, a primit a treia stea in 1981. In aceasta regiune se gateste foarte mult cu unt si smantana, deci aceasta reteta este foarte bogata in grasime, deci nu este indicata pentru un regim. Am mai gatit-o de cateva ori, dar am pus smantana numai la sfarsit, dupa ce puiul a fiert, pentru a face un sos.

Ingrediente( pentru 6 persoane):
- 1 pui de aproximativ 1.8 kg taiat in bucati
- 1 litru de smantana ( eu prefer jumatate smantana- jumatate apa)
- 100 g unt
- 10 ciuperci de Paris
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- sucul unei jumatati de lamai
- 20 cl de vin alb sec
- 1 buchetel de aromate (thym, laurier, persil)
- sare si piper dupa gust.
Curatati si taiati in 4 ceapa. Curatati ciupercile, taiati-le in patru. Ecrazati catei de usturoi cu un cutit fara sa-i curatati de piele.
Puneti untul intr-o oala mare pe foc rapid. Adaugati bucatile de pui, sarati si piperati, ceapa, ciupercile, usturoiul si aromatele. Prajiti carnea pe fiecare parte timp de 6 minute, dupa care varsati vinul alb si cu o lingura in lemn gratati fundul oalei, pentru a desprinde sucurile caramelizate. Lasati sa fiarba cu untul 5 minute, pentru a lasa alcoolul sa se evapore, apoi turnati smantana lichida. Acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba pe foc domol timp de 40 - 50 minute, eu prefer sa prelungesc fierberea,pana cand carnea se despride de os foarte usor. Si cum fac o reteta un pic mai lejera, pun la fiert in apa, cand apa s-a redus adaug toata smantana.
Scoateti bucatile de pui, strecurati sosul si adaugati sucul de lamaie, rectificati asezonarea si puneti la fiert pana cand da in clocot.
Serviti puiul cu orezul pilaf(apasati aici) care acompaniaza foarte bine aceasta reteta.
Trimiteți un comentariu