sâmbătă, 3 octombrie 2009

O reteta inversata - Choucroute alsacienne

De ce inversata? Pentru ca o voi scrie dupa o carte de bucate si apoi o voi realiza. Nu am nevoie de carte, pentru ca este foarte usor de realizat, dar ca sa fiu mai precisa in cantitati pe persoana, o voi utiliza.
Ce este choucroute - varza acra fiarta, deci plat national in Alsace, de mai multe secole. In Germania, poate se pregateste diferit, nu stiu. Locuim in est, dar mancam acest fel de mancare, 2-3 ori pe an, mai ales in perioada rece a anului...
Dupa cartea " Le livre du cochon" - scrisa de Jean Diwa si Iréne Karsenty, 1984, cuvantul "choucroute" vine din cuvantul alsacian "surkrut", transformat din cuvantul german "sauerkraut - iarba acra sau varza acida". Se zice ca acest fel de mancare a fost facut cunoscut la Paris,de catre Garda roiala elvetiana, inaintea Revolutiei, deci inainte de 1789. Prima referire la varza fiarta apare in secolul al XV- lea, apoi apar texte scrise in sec.XVI-lea.
Ingrediente (pentru 6 persoane):
-1.5 kg varza acra cruda
- 400 g costita afumata
- 600 g carnati afumati
- 250 g jambon
- 6 carnati de Strasbourg (se apropie foarte mult de crenvusti)
- 200 g carnati albi ( de Francfort)
- 2 cepe
- 2 catei de usturoi
- 1/4 l de vin alb sec (Sylvaner sau Riesling)
- 1/4 l de apa
- 25 g de grasime de porc sau unt
- 2 cuisoare
- 1 foie de dafin
- 8-10 boabe de ienupar ( in franceza -genièvre)
- 4-5 boaba de coriandru
- piper
- 6 cartofi mari
Spalati varza acra cruda in mai multe ape, o stoarceti pentru a elimina apa.
Intr-o oala in fonta, topiti grasimea si caliti ceapa tocata, pana cand devine transparenta.
Puneti un stra de varza, acoperiti cu costita, jambonul si carnatii afumati si intr-un saculet toate aromatele si usturoiul. Piperati, dar nu trebuie sarat.
Acoperiti cu un alt strat de varza acra, udati totul cu vin si apa, piperati un pic.
Acoperiti oala si lasati sa fiarba incet timp de 2 ore.
Supravegheati sa nu se prinda sau sa se arda varza, daca este necesar adaugati un pic de apa.
20 minute inante de a servi, fierbeti cartofii in coaja. Si in ultimul timp, 5 minute inante, adaugati crenvustii si carnatii albi, care trebuie sa fiarba foarte putin timp, daca nu coaja se va crapa.
Puneti pe un platou mare, varza scursa, retrageti saculetul de aromate, puneti pe deasupra costita, jambonul si carnatii si imprejur cartofii fierti.
Se serveste foarte cald.
Pofta buna !
Trimiteți un comentariu