sâmbătă, 10 octombrie 2009

Aluat pentru tarta frantuzeasca - pâte brisée

Exista mai multe variante pentru a face un aluat pentru tarta . Daca avem ingrediente lichide, veti adauga un ou in loc de 2 linguri de apa, aluatul devine mai rezistant si impermeabil.Ingrediente pentru o tarta, 400 g de aluat sau 8 tartelette :
- 250 g faina
- 125 g unt
- 1/2 lingurita de sare
- 2 linguri de apa rece
- 1 ou
Cerneti faina si sarea intr-un bol mare, adaugati untul rece taiat in bucatele si amestecati foarte repede cu varful degetelor, pana cand untul s-a integrat. Adaugati oul si apa rece, amestecati pana cand aluatul devine suplu si omogen. Aceasta operatie nu trebuie sa depaseasca 5-7 minute. Daca aluatul este prea mult framantat, dupa coacere va deveni dur si sec.
Puneti alautul aplatit intr-un plastic alimentar, in frigider minimum 30 minute.

Preancalziti cuptorul la 180°C.
Ungeti formele cu unt si presarati faina.
Intindeti aluatul pe o suprafata plata presarata cu faina.Puneti foia de aluat pe forme, lasati aluatul sa coboare in forme si apoi treceti facaletul peste aluat pentru al taia.
Faceti cateva gauri in aluat cu furculita, ca la copt aluatul sa nu se umfle in forma.
Daca vreti ca alautul sa nu se retraga in forma, puneti formele cu alut inca 15 minute in refrigerator si apoi le e puneti in cuptor pana cand biscuitul capata culoare, le lasati sa se raceasca si apoi le umpleti cu compozitia dorita.
Trimiteți un comentariu