miercuri, 9 decembrie 2009

Tarta frantuzeasca de branza cu stafide si rom

Aceasta tarta am facut-o de mai multe ori, este pufoasa. Problema este ca o tarta pentru 6 persoana, dupa ce este scoasa din cuptor si se raceste un pic, se mananca foarte repede si usor numai de 3 persoane.
Am facut o tarta de 28 cm de diametru + 1 tarteleta.

Pentru aluatul de tarta :
- 50 g unt moale + un pic de unt pentru forma
- 1 galbenus de ou
- 50 g zahar
- 125 g faina
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 lingura de lapte
Pentru garnitura :
- 400 g branza dulce de vaca scursa de zer
- 100 g stafide
- 1 paharel de rom
- coaja rasa de lamaie
- 5 oua + 1 albus
- 130g zahar + 1 lingura de zahar
- 2 linguri rase de faina sau faina de porumb Maizena
- un pic de sare
Spalati stafidele cu apa calduta, puneti intr-un bol si acoperiti cu rom.

Preparati aluatul.
Frecati untul moale cu galbenusul de ou si apoi cu zaharul, adaugati praful de copt, faina si laptele.
Framantati bine, inveliti bulgarele de aluat intr-o foie de plastic si puneti la rece timp de 2 ore.
Scoateti aluatul 1/4 ora inante de a prepara tarta.
Scurgeti stafidele de rom.
Preancalziti cuptorul la 180°C.
Ungeti forma cu unt topit.

Intindeti aluatul pe un blat presart cu faina. Cum este un aluat cu un galbenus, este mai fragil. Nu-i nimic, daca aluatul se rupe cand il puneti in forma, puteti sa-l puneti in 2 parti si apoi il sudati. Dupa ce a copt sudura aluatului nu se mai vede, dar este un aluat foarte bun la textura si gust.
Separati albusurile de galbenus.
Amestecati intr-un saladier mare, galbenusurile cu zaharul, pana cand compozitia se albeste si devine spumoasa. Adaugati coaja rasa de lamaie, faina si branza scursa, amestecati bine, pana cand compozitia devine omogena.

Intr-un alt saladier, amestecati cu mixerul, albusurile cu un pic de sare si o lingura de zahar, pana cand face picuri.

Puneti o lingura de albus in galbenusuri,

amestecati bine si apoi varsati de 2-3 ori albusurile, amestecand circular si de jos in sus, pentru ca albusurile sa se amestece, dar sa scada ca volum.
 

Varsati jumatate din compozitie peste aluatl din forma , presarati stafidele, varsati restul de compozitie si neteziti suprafata tartei.
Bagati tarta in cuptor, cand incepe sa se coloreze acoperiti cu o foia de copt, pentru ca suprafata sa aiba o culoare frumoasa, nu arsa.
Lasati in cuptor intre 45-50 minute.
Scoateti tarta din cuptor, cand infingeti lama unui cutit, lama nu este umeda.


Lasati sa se raceasca in forma, dupa care il puneti in frigider o ora. Apoi tarta este mai putin sfaramicioasa.
Trimiteți un comentariu