marți, 10 noiembrie 2009

Parmentier de mazare

D-nul Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813), farmacist de meserie, nu a inventat cartoful, el a preconizat cultivarea cartofului, pe o mare suprafata de teren pentru a combate foametea din Franta in 1769. S-a specializat in problemele alimentare: inlocuirea zaharului de trestie cu zaharul extras din struguri, a ameliorat tehnica moraritului si brutariei, conservarea carnei si a produselor derivate din lapte, conservarea cu ajutorul frigului. De asemenea, la interesat dietetica si medicina preventiva. Multe feluri de mancare pe baza de cartofi ii poarta numele, in memoria acestui mare "bon Monsieur Parmentier". In orasul sau natal, in Nordul Frantei, la Montdidider, i s-a ridicat o statuie.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 250 g cartofi
- 200 g boabe de mazare
- sare dupa gust
- un pic de unt pentru plat
- sos : 40 g faina; 40g jambon; 1 ceapa; 40 g faina; 1/4 litru de bulion; 1/4 litru de lapte; sare, piper si nucsoara dupa gust.
- 40 g de cascaval pentru gratin
Spalati cartofii si punetii la fiert in coaja, timp de 30 minute, in apa sarata.Curatati si taiati in cubulete mici.
Pentru mazare, puteti utiliza o jumatate de conserva mare sau mazare congelata. Daca este congelata o puneti la fiert in apa sarata.
Cartofii si mazarea fierte le amestecati si le puneti intr-un plat pentru gratin, care a fost in prealabil uns cu unt.
Preancalziti cuptorul la 180°C.
Pregatiti sosul: topiti untul intr-o oala, adaugati jambonul taiat in bucatele mici, si ceapa tocata marunt.
Dupa 2-3 minute, adaugati faina, amestecati pe foc domol.
Adaugati o singura data tot lichidul - bulionul si laptele reci, pe foc mai rapid.Asezonati dupa gust cu sare, piper, nucsoara, amestecati bine.
Amestecati pana cand da in clocot si lasati sa fiarba inca 10 minute pe foc domol.
Varsati acest sos peste compozitia mazare-cartofii,presarati cascavalul ras si puneti in cuptor 15 minute.
Serviti imediat.
Trimiteți un comentariu