marți, 24 noiembrie 2009

Paini micute in forma de melc, palmier si nod

Aceste paini micute le puteti servi foarte bine cu ocazia meselor de sarbatori, in acelasi timp le folositi ca si decor pe masa.

Ingrediente :
- 750 g faina alba pentru paine(sau 700 g faina alba T55, 25 g faina completa si 50 g faina prajita de porumb - faina speciala frantuzeasca)
- 25 g drojdie proaspata
- 2.5 lingurite de zahar
- 2 lingurite de sare
- 450 ml apa
- 2 linguri de ulei
- seminte de sesam, mac
- 1 albus de ou
Intr-un bol maruntiti drojdia prospata, puneti 2 linguri de apa, 1 lingurita de zahar si 2 linguri de faina.
Lasati sa creasca timp de 30 minute aproximativ, pana cand incepe sa fermenteze si dubleaza de volum.
Cu faina faceti un cuib, puneti sarea, restul de zahar, uleiul, drojdia, amestecati incercand sa incorporati lichidul. Varsati apa putin cate putin, incorporand faina in totalitate, pana cand aluatul se despride de vas si are o consistenta elastica. Lasati in vas, acoperiti cu un servetel si lasati sa creasca 30 - 40 minute.
Aluatul il puneti pe un blat, acoperit cu faina, framantati inca 2-3 minute, pentru a degazeifica.
Lasati 5 minute si apoi taiati in bucati de 60 g fiecare.
Luati o bucata de aluat, rulati in forma de melc.
Rulati in forma de palmier.
Sau in forma de nod.
Puneti aluatul astfel facut in forme pe o placa cu o foie de copt.
Preancalziti cuptorul la 200°C.
Lasati formele acoperite de un servet timp de 40 minute la crescut.

Ungeti cu albenusul batut si presarati semintele. Puneti in cuptor timp de 5 minute la 200°C si apoi reduceti temperatura la 180°C.
Scoateti din cuptor dupa 20 minute, puneti pe un gratar sa se raceasca.

Un comentariu:

Mihaela Pojogu spunea...

Nodurile d-voastra le numea mama mea, D-zeu s-o odihneasca in pace, porumbei, codita o latea si o cresta de mai multe ori, pe acestia ni-i facea mai ales in posturi.