duminică, 22 noiembrie 2009

Paini cu ceapa - paine speciala


Ingrediente :
- 750 g faina alba pentru paine
- 25 g drojdie proaspata
- 2.5 lingurite de zahar
- 2 lingurite de sare
- 450 ml apa
- 2 linguri de ulei
- 2 cepe mari taiate marunt
- 1 albus de ou
Intr-un bol maruntiti drojdia prospata, puneti 2 linguri de apa, 1 lingurita de zahar si 2 linguri de faina.
Lasati sa creasca timp de 30 minute aproximativ, pana cand incepe sa fermenteze si dubleaza de volum.
Ceapa curatata si taiata o caliti intr-o cratita cu uleiul, nu trebuie sa prinda culoare. Dupa ce s-a calit o puneti pe hartie absorbanta pe o farfurie.
Cu faina faceti un cuib, puneti sarea, restul de zahar, drojdia, amestecati incercand sa incorporati lichidul. Varsati apa putin cate putin, incorporand faina in totalitate, pana cand aluatul se despride de vas si are o consistenta elastica, apoi adaugati ceapa calita.
Lasati in vas, acoperiti cu un servetel si lasati sa creasca 30 - 40 minute.
Aluatul il puneti pe un blat, presarat cu faina, framantati inca 2-3 minute, pentru a degazeifica.
Lasati 5 minute si apoi taiati in bucati de 100 g fiecare si dati o forma rotunda, punand partea neteda in partea de sus.
Puneti aluatul astfel facut pe o placa cu o foie de copt.
Preancalziti cuptorul la 200°C.
Lasati formele acoperite de un servet timp de 40 minute la crescut.
Ungeti cu albenusul batut, faceti o cruce cu un cutit bine ascutit.
Puneti in cuptor timp de 5 minute la 200°C si apoi reduceti temperatura la 180°C.
Scoateti din cuptor dupa 20 minute, puneti pe un gratar sa se raceasca.
Trimiteți un comentariu