marți, 30 martie 2010

Cozonac cu nuca - reteta traditionala romaneasca

Cozonacul il pregatim de toate sarbatorile, Paste sau Craciun. Umpluturile sant foarte diferite.

Acasa il pregateam cu nuci, mac sau cacao.

Aluatul de cozonac este un aluat de briosa, ca si materie grasa se utilizeaza mai des uleiul , dar il putem prepara si cu unt topit. Pot sa zic ca se apropie de briosa franceza care este un aluat de paine imbogatit de unt, oua si zahar.

In acest sens, am vrut sa incerc o reteta noua, problema este ca nu mi-a reusit, a trebuit sa adaug faina mai multa. Deci dupa mine, daca aveti deja o reteta de briosa sau cozonac care va reusit, pastrati-o si utilizati-o, astfel nu veti avea surprize neplacute.

Dupa experienta mea neplacuta, am utilizat pentru cozonac, o reteta pe care am utilizat-o pentru Briose cu ciocolata si i-am dat forma unui cozonac.


A doua diferenta este ca umplutura de nuci, am facut-o ca si acasa, am fiert-o cu lapte si zahar.

Ingrediente pentru 2 bucati de cozonac:

- 550 g faina

- 15 g drojdie proaspata

- 70 g zahar

- 260 g lapte

- 2 oua

- 50 g unt

- 1 lingurita de sare

Pentru umplutura:

- 200 g nuci macinate

- 60 g zahar

- 20 cl lapte

Puneti drojdia maruntita la dospit intr-un bol cu un pic de lapte caldut, 1 lingurita de zahar si una de faina.

Dupa ce a dublat de volum, o puteti utiliza.

Amastecati faina cu sarea si zaharul, faceti o gropita in faina si adaugati oul batut si drojdia, incorporati faina.

 Adaugati laptele caldut in cantitati mici. Cand aluatul este omogen si se desprinde usor de blat, adaugati untul moale taiat in bucatele. Framantatul va dura 30 minute in total.

Puteti prepara aluatul si in masina de paine, punand ingredientele lichide caldute, sarea, zaharul si apoi faina si la sfarsit drojdia. Programati pe aluat crescut care dureaza 1.30 ore.

Nuca macinata o puneti cu zaharul si laptele pe foc domol, la fiert, pana cand laptele a scazut si compozitia are aspectul unei paste groase, 10 -15 minute.

Puneti intr-un saladier uns cu ulei, aluatul si lasati sa creasca 1 ora, acoperit cu un servetel.

Dupa timpul de repaus, puneti aluatul pe blatul pe care l-ati uns cu ulei. Taiati in doua. Fiecare bucata de aluat o intindeti cu mana pe blatul uns si depuneti umplutura.


Rulati aluatul si depuneti intr-o forma unsa cu ulei.



Lasati sa creasca inca 1- 1.30 ora, intr-un loc caldut, aluatul va dubla de volum.

Preancalziti cuptorul la 180°C.

Ungeti cozonacul cu un galbenus de ou batut cu 1 lingura de lapte.


Lasati in cuptor 40 minute. Incercati cu scobitoarea, daca iese uscata, interiorul este copt .


Lasati sa se raceasca in forma, apoi il demulati .
Trimiteți un comentariu