luni, 22 martie 2010

Gratin de peste

Aceasta reteta  o voi prezenta in alt mod si cu mai multe ingrediente, astfel veti vedea cum putem transforma o reteta de baza . Voi reveni cu a doua varianta inbunatatita si cu o altfel de prezentare, o prezentare individuala.
Acum voi da reteta de baza pe care am gasit-o in cartea "Cuisine Vacances"- Vie Pratique 1981.

Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 500 g peste in fileu
- 1 lingurita de zeama de lamaie
- 100 g crevete fierte
- 1 kg de cartofi
- 30 g unt
- 30 g faina
- 2.5 dl lapte
- 150 g branza rasa sau gorgonzola
- sare, piper, nucsoara dupa gust
Puneti la fiert pestele in apa clocotita sarata si o lingurita de zeama de lamaie. Lasati la fiert pe foc domol 5 minute. Scoateti pestele si lasati sa se scurga de apa.
Curatati, taiati in felii si puneti la fiert in apa sarata. Cand s-au fiert ii reduceti in piureu, fara sa adugati unt sau lapte, faceti un piureu sec. Asezonati cu sare, piper si nucsoara.
Puneti laptele la fiert. Separat intr-o cratita puneti untul la topit, adaugati faina si amestecati pana cand se omogenizeaza. Lasati sa se raceasca faina cu untul, apoi turnati peste laptele cald, in mici cantitati. Astfel sosul bechamel nu va face cocoloase. Puneti in sos 75 g de branza rasa, amestecati, asezonati dupa gust cu sare, piper si nucsoara.
Preancalziti cuptorul la 200°C.
Intr-un plat de gratin, puneti pestele sfaramitat, crevetele fierte curatate, sosul bechamel, apoi piureul de cartofi sec, terminati cu branza rasa (eu am pus gorgonzola).

Puneti in cuptor 15 minute, dupa care serviti cald.
Trimiteți un comentariu