sâmbătă, 3 aprilie 2010

Kouglof sau kougelhof sau Gugelhupf, dar pentru mine in mini-kouglof

Cu numele de Kouglof il cunoastem in Franta, aceasta briosa cu oua, faina, unt, stafide si drojdie de biere. Este o specialitate din Alsacia, Austria, Cehia sau sudul Germaniei. Se prepara intr-o  forma de kougelhof sau briosa.
Dar, cand am vazut o forma de mini-kouglof - nu am rezistat, am cumparat-o.


Ingrediente (pentru o forma mare sau 6 mini, se poate prepara si intr-o forma de savarin sau briosa):

- 12 g drojdie de biere proaspata sau 1 plic de drojdie deshidratata

- 1 pahar de lapte

- 300 g faina

- 100 g unt

- 60 g zahar

- un varf de sare

- 2 oua

- 60 g stafide

- 1 lingura de rom sau kirsch

Puneti stafidele cu romul intr-un bol.

Ecrazati drojdia intr-un bol cu 2 linguri de lapte caldut, puneti pe 60 g faina si amestecati pana cand devine o pasta moale.

Lasati sa dubleze de volum la caldura(aproximativ 20 minute).

Puneti la topit untul in laptele restul de lapte, adaugati zaharul si sarea, amestecati. 

Varsati restul de faina, amestecati cu o lingura de lemn, apoi adaugati ouale si amestecati cu mana. 

Adaugati stafidele cu rom.

La sfarsit, adaugati maia amestecand aluatul cu mana sau cu un robot, pentru a fi bine aerat.

Ungeti cu unt forma de kouglof, depuneti aluatul acoperiti cu un servetel, lasati sa creasca intr-un loc cald inca 1 ora.


 Aluatul va umple forma, la mine a debordat un pic.

Puneti la copt intr-un cuptor cald - 200°C pentru 40-50 minute pentru o forma mare sau 20 minute pentru mini kouglof.

 Faceti testul cu un cutit, daca lama iese uscata, este copt.

Lasati in forma 10 minute, dupa care il demulati si lasati sa se raceasca.

Pudrati cu zahar.
In Alsacia se degusta cu miere sau cu dulceta.


Trimiteți un comentariu