miercuri, 21 aprilie 2010

Cartofi à la suédoise sau cartofi acordeon crocanti

Am inca o problema cu numele acestei retete - eu o cunosc sub numele de "pommes de terre à la suédoise", aceiasi reteta am gasit-o in multe variante pe bloguri.

Am facut-o deja de mai multe ori, dar am incercat sa reduc cantitatea de unt si am presarat 5 minute inainte de a scoate cartofii din cuptor, fie branza (parmesan, gruyère), fie ierburi aromatice. Dar cel mai des, i-am facut natur, ca si garnitura de legume.


Ingrediente (pentru 4 persoane):

- 12 cartofi nesfaramiciosi  mijlocii

- 2 linguri de ulei

- 25 g unt

- sare si piper dupa gust

Preancalziti cuptorul intre 150°-180°C.

Curatati si spalati cartofii. Stergetii cu un servetel pentru a fi uscati.

Depuneti cartoful pe o lingura si taiati in felii de o jumatate de cm de grosime.
Cum il taiati pe lingura, cartofii nu se taie dintr-o parte in alta, feliile raman unite.
Acest sfat, a fost preluat de mai milte bloguri, dar fara sa spuna sursa, de aceea imi permit sa le reamintesc cateva reguli de bun simt - cand preluati ceva de pe blogul meu, ar fi bine sa faceti un link sau sa dati sursa.


Puneti uleiul intr-o tava de marime mijlocie, depuneti cartofii taiati si o bucatica de unt pe fiecare cartof.


Puneti tava in cuptor 20 minute, dupa care cu o lingura sau o pensula, depuneti untul si uleiul pe fiecare cartof, sarati si piperati si lasati in cuptor inca 25 m.


Daca veti sa depuneti parmesan sau alt tip de branza, presarati branza si lasati in cuptor inca 5 minute.
Trimiteți un comentariu