sâmbătă, 24 aprilie 2010

Cum trebuie sa citim o eticheta de margarina... Margarina sau unt ?

Nu voi intra in detalii, voi incerca sa fac scurt. Deci, pentru a citi etichetele in supermarket, mi-am luat ochelarii de vedere. O alta problema, cateodata nu aveti aceste indicatii pe pachet, in principiu cand au ceva de ascuns.
Cititi etichetele.
Doua lucruri care conteaza in alegerea unui tip de margarine :
1- Materia grasa hidrogenata - este un ulei amestecat cu hidrogen. Aceasta margarina nu este buna pentru sistemul cardiovascular.
- Materiile grase saturate sant notate in partea Valoarea nutritionala pe medie pentru 100 g - Lipide (compuse din materii grase saturate si nesaturate).
Daca materiile grase saturate depaseste 17 (deci 17 g din 100 g de produs), in acest caz sau utilizam margarina sau utilizam unt este acelasi lucru, pentru sistemul cardiovascular.
De retinut - o margarina buna - sa fie fabricata cu ulei vegetal nehidrogenat si indicele de materii grase saturate inferior de 17.
Daca indicele de materii grase saturate este superior sau egal de 17 - preferati untul.
Apoi, daca cititi etichetele produselor alimentare manufacturate, veti gasi in principal - margarina cu ulei hidrogenat sau uleiul de palmier, pentru ca sant materii prime ieftine, dar foarte rele pentru sistemul cardiovascular. Si inca ceva, atentie la procentajul de sare sau clorura de sodium, sau cloruri, cum este cateodata notat.
De unde avantajul (cand avem timp), de a pregati acasa dulciurile si mancarurile, stim ce punem si cat punem...
De exemplu - am lucrat la Timisoara, la Fabrica de ulei si margarina, astazi este inchisa, vanduta si divizata. Margarina o faceam cu ulei de floarea soarelui, pe care il cumparam de la alte fabrici din tara, pentru ca nu aveam prese de ulei de floarea soarelui. Dar, bizar in planul de productie eram obligati sa declaram ca producem ulei de floarea soarelui, deci planul era imposibil de realizat (dar totul era pe hartie).Uleiul il faceam din soia, dar cum productia nationala de soia nu era suficienta, pentru toate fabricile existente, se importa din Brazilia. In primavara si vara, inainte de noua recolta eram in ruptura de stoc de materie prima - deci productivitatea si rentabilitatea era misiune imposibila. Sant foarte multe de spus, dar acum nu mai exista.


Am primit un comentariu de la Alison
alison spunea...
eu stiu ca orice margarina este un produs de hidrogenare partiala a uleiurilor vegetale ,hidrogenare catalizata de nichel ,paladiu,cadmiu.prin hidrogenare se obtine o structura trans,cu actiune sclerozanta asupra sistemului cardiovascular...ma rog cam atit imi mai amintesc si eu din scoala,s-ar putea sa fie si mici inexactitati.

Nu cunosc tehnica margarinei cu uleiul vegetal nehidrogenat, pentru ca nu am utilizat-o unde lucram, deci nu vreau sa spun prostii .Am cumparat un pachet astazi, marca Fruit d'or este marcat in ingrediente - ulei vegetal nehidrogenat. Dar, peste tot unde citesc despre margarina, se spune cu ulei hidrogenat sau cu ulei nehidrogenat. Precum si in toate emisiunile, unde abordeaza acest subiect, spun la fel.
Daca aveti mai multe informatii, acest subiect ma intereseaza si as dori sa-l cunosc mai bine...

Margarina pe care am cumparat-o contine la 100 g de produs final -  60 g ulei vegetal nehidrogenat, deci 60g Lipides, din care 13,4 g sant Acizii grasi saturati ( deci inferior a 17 g la 100 g margarina).
Trimiteți un comentariu