miercuri, 17 februarie 2010

Mini tartelette brioche cu crema patissiera, ciocolata sau praline

Autor: Cristina P
Cred ca in ceea ce priveste titlul acetei retete l-am facut destul de clar, daca nu, asta este... 



Pentru aluat :
- 600 g faina
- 1 ou
- 75 g unt moale
- 30 g zahar
- 1 lingurita sare
- 1.5 lingurite drojdie uscata
- 150 ml lapte
Pentru crema :
- 2 oua
- 2 linguri de faina
- 300 ml lapte
- 4 linguri de smantana lichida
Pentru aluat am folosit masina de paine, daca plamaditi la mana, cantitatea de drojdie trebuie sa o dublati.
In masina am pus laptele, oul batut, untul, zaharul, sarea si apoi faina.Dupa faina am adaugat drojdia.
Daca faceti fara masina, preparati maia cu drojdia cu un pic de lapte caldut si o lingurita de zahar, amestecati si acoperiti cu faina. Amestecati faina cu sarea, faceti un cuib, adaugati oul batut si restul de lapte si zahar. Plamaditi 15-20 minute pana cand aluatul se desprinde si este omogen.
Lasati aluatul la caldura acoperit timp de o ora, iar dupa ce a dublat de volum, il plamaditi pe un blat presarat cu faina. Impartiti aluatul in 8 parti egale. Le dati o forma de biluta si apoi cu un rulou le intindeti, le dati o forma rotunda, de un diametru de aproximativ 15-16 cm.Depuneti aluatul  pe o tava acoperita cu hartie sulfurizata si le lasati sa creasca inca o ora la caldura Acoperiti cu un servetel.
Puneti la fiert laptele, cand incepe sa clocoteasca il retrageti de pe foc.
Amestecati ouale, zaharul si faina, varsati laptele fierbinte. Dupa ce compozitia devine omogena, puneti crema pe foc domol si amestecati pana cand se ingroasa. La sfarsit adaugati smantana, amestecati si lasati sa raceasca.
Preancalziti cuptorul la 180°C.

Pe fiecare rotund de aluat puneti 2-3 linguri de crema si bagati in cuptor la copt timp de 15-20 minute pana cand aluatul se coloreaza imprejurul cremei.
Depuneti bucatele de ciocolata sau pralinele maruntite si bagati inca  un minut in cuptor.
Trimiteți un comentariu