sâmbătă, 13 februarie 2010

Pot au feu de boeuf

Reteta traditionala familiala, gatita cu carne de vita in general si cu legume pe care le gasim iarna. Se serveste pe un mare platou cu un sos, mustar sau maioneza. Aceasta reteta o fac in fiecare an, minimum de 2 ori.
Lasam zeama sa se raceasca, inlaturam grasimea si putem pune taitei sau diferite legume taiate in bucatele, astfel obtinem o supa.
Sau daca va ramane carne fiarta, puteti sa faceti cu resturile o salata de boeuf sau un hachis parmentier.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 1 kg carne de vita grasa cu os
- 1 ceapa
- 4 cuisoare
- 4 morcovi mari sau 8 mici
- 4 cartofi nesfaramiciosi
- cateva foi de varza creata (in optiune daca doriti)
- 4 gulii mari sau 8 micute
- 4 bucati de praz - partea alba
- 1 lingura rasa de sare
- 10 boabe de piper
- 1 foie de dafin
Timpul de fierbere total va fi intre 3-4 ore, depinde de fragezimea carnii. Eu am inceput sa fierb carnea cu o seara inainte, timp de 2 ore si a doua zi am adaugat legumele.
Intr-o oala mare, puneti apa rece la fiert cu sarea, adaugati carnea cu os. Dupa ce incepe sa fiarba inlaturati spuma care se formeaza, astfel incat zeama sa ramana limpede. Lasati sa fiarba inca o ora pe foc domol.
Intre timp, curatati legumele, infingeti in ceapa intreaga curatata cuisoarele, si adaugati la fiert impreuna cu morcovii intregi curatati.Adaugati piperul in boabe si o foie de dafin.
Dupa o jumatate de ora adaugati prazul si guliile sau napi, puneti un pic de apa daca a scazut, astfel incat sa acopere carnea si legumele. Lasati sa fiarba la foc domol.
Intr-o oala separat puneti la fiert in apa sarata, cartofii curatati si foile intregi de varza.
Serviti carnea taiata in bucati cu legumele fierte scuse de zeama, acompaniate de mustar sau maioneza .
Trimiteți un comentariu