marți, 12 ianuarie 2010

Salata de linte cu morcovi

Reteta am gasit-o intr-o carte de bucate, cautand explicatii pentru fierberea acestei legume. Cartea de bucate se numeste "Les légumes secs" - Edition 2000 ,anul de aparitie 1979.
Lintea este un produs economic pentru ca 100 g, dupa fierbere da 235-250 g si in plus cum este iarna,  este sezonul legumelor seci.
Ingrediente (pentru 6 persoane):
- 500 g linte
- 6 morcovi
- 1 ceapa
- 3 cuisoare
- 1 foie de dafin
- 200 g costita afumata
- 2 cepe
- ulei de masline
- 2 linguri de otet
- sare 2 lingurite si piper dupa gust
- patrunjel
Puneti lintea spalata intr-o oala, acoperiti cu apa rece si puneti la incalzit pe foc rapid.Cand apa a inceput sa clocoteasca strecurati lintele.
Puneti din nou lintea in oala, acoperiti cu apa rece, adaugati morcovii curatati si intregi, cuisorele le infingeti in ceapa intreaga curatata si foia de dafin.Dupa ce apa incepe sa clocoteasca, reduceti focul si lasati sa fiarba timp de 30 minute.Dupa care sarati si lasati sa fiarba inca 15 minute, nu acoperiti oala.
Strecurati lintea, inlaturati ceapa cu cuisoarele si foia de dafin.Morcovii ii taiati in feliute.
Puneti lintea intr-un saladier, adaugati 5 linguri de ulei, 2 cepe taiate marunt, piper dupa gust, amestecati.
Taiati costita in cubulete de cm, puneti intr-o cratita, acoperiti cu apa rece. Cand lichidul incepe sa clocoteasca scoateti costita si puneti intr-o cratita cu o lingura de ulei incins pe foc rapid.Prajiti costita pana cand incepe sa se coloreze.
Retrageti costita, iar in cratita cu ulei si grasime puneti 2 linguri de otet, razuiti cu o lingura in lemn grasime si lasati sa se reduca pe foc rapid cateva secunde.Amestecati cu costita si varsati peste linte.
Gustati lintea si asezonati dupa gust.
Serviti caldut sau rece cu patrunjel verde tocat.
Trimiteți un comentariu