vineri, 22 ianuarie 2010

Prajitura ungureasca cu branza


Aceasta prajitura mi-o facea bunica mea, din zona Banatului. Cateoadata punea mere rase. Este o prajitura cu influenta ungureasca, dar o prajitura asemanatoare se pregateste in Franta. 
Cateoadata difera materia grasa, in retete, inainte utilizau mai mult untura, acum este mai mult utilizat untul.
Iar cand utilizam margarina, care este un ulei hidrogenat, da un gust diferit.
Personal, untura de porc nu o utilizez niciodata, pentru ca nu este prea buna pentru sanatate, mancam destula in carne si carnati.

Ingrediente:
Pentru aluat :
- 400 g faina
- 1 plic de  drojdie uscata
- 100 g zahar
- 100 g unt
- 2 oua
- 5 linguri de apa rece
- un varf de sare
Pentru umplutura :
- 800 g branza proaspata de vaci
- 200 g stafide
- 150 g zahar
- 4 oua
- 1 lamaie netratata
- 1 plic de zahar vanilat
 Puneti faina intr-un saladier, adaugati drojdia, amestecati. In centru, puneti zaharul, sarea, ouale, untul taiat in bucatele, apa si amestecati pana cand devine un aluat omogen si se desprinde de de degete.Puneti la rece timp de 30 minute, invelit intr-o foaie de plastic.
 Amestecati branza cu zaharul,zaharul vanilat, un pic de coaja rasa de lamaie, si amestecati bine, pana cand compozitia devine omogena si cremoasa. Adaugati la sfarsit stafidele.
 Incalziti cuptorul la 160-180°C.
Ungeti o tava de 20 x 30 cm cu unt topit, daca nu este antiadeziva.
Impartiti aluatul in doua parti, una mai mare.

Intindeti partea mai mare de aluat si depuneti in tava si pe borduri, apoi depuneti compozitia cu branza si acoperiti cu al doilea strat de aluat.

Umeziti mainile si lipiti cele doaua parti de aluat.
Puneti in cuptor timp de 1 ora, faceti testul scobitorii.
Este gata cand scobitoarea o scoateti uscata, lasati sa se raceasca.

Intoarceti prajitura, presarati zahar fin si decupati in bucatele.
Trimiteți un comentariu