joi, 7 ianuarie 2010

Iahnie de fasole - reteta traditionala si cu cateva sfaturi

Iahnia de fasole este o reteta traditionala romaneasca, am incercat sa shimb un pic reteta, veti vedea mai jos, am dat 2-3 sfaturi.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 400 g fasole boabe
- 200 g costita afumata
- 4 carnaciori
- 4 rosii
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 linguri de sos de rosii concentrat
- 2 foi de dafin
- 3 linguri de ulei
- sare, piper
Cu o seara inainte, puneti fasolea in apa. A doua zi, schimbati apa si puneti la fiert fasolea.Eu schimb apa inca o data si o pun la fiert, fara sare, doar cu foile de dafin.Daca pun sarea la inceput, boabele se intaresc.
Intr-o cratita separat, puneti uleiul la incalzit si caleti morcovi taiati in bucatele si ceapa tocata marunt.Dupa ce legumele s-au calit, adaugati rosiile curatate si taiate, puneti sosul concentrat de rosii, lasati sa scada un pic. 
Cand boabele de fasole sant aproape fierte, adaugati rantasul (sosul de legume fara faina) si costita afumata taiata in felii.Dupa 15 minute, dupa ce costita a fiert un pic si a eliberat sarea, voi asezona cu sare, piper, in acest fel riscam de a sara prea mult mancarea, in final.
Carnatii ii prajesc separat fara grasime, numai un pic de apa. Inante de ai pune in cratita strapung pielea carnatilor cu o furculita, astfel nu am nevoie sa adaug grasime in plus, fierb in propria lor grasime.
Fierband fasolea timp mai indelungat 2-3 ore si pe foc domol,nu avem nevoie sa facem rantasul de faina, iar boabele se vor sparge si vor face propriul lor sos impreuna cu legumele.
Daca doriti mai putina grasime, puneti la prajit costita afumata intr-o cratita, dupa ce a inceput sa se coloreze, depuneti costita pe o foie absorbanta si apoi in fasole. Astfel aveti mai putina grasime, pastrand gustul costitei afumate. Aceasta metoda de degresare se utilizeaza foarte des pentru diverse salade.
Trimiteți un comentariu