miercuri, 6 ianuarie 2010

Galette des Rois cu ciocolata si pere

Acest desert, are ca baza crema frangipane, dar din ce in ce mai mult gasim diferite variante : cu crema patissiere, cu dulceata, cu mere, ciocolata cu pere sau cirese, cu fructe seci sau confite. Singura conditie este ca compozitia sa nu fie prea lichida, pentru ca nu nu putem suda cele doua foi de aluat frantuzesc foetaj intre ele. La inceput, galetta era facuta numai din aluat cu o feva ascunsa. Deci, bucataria de astazi a evoluat foarte mult, in functie de gusturile si fantezia fiecaruia.
Ingrediente (pentru 8 persoane):
 - 2 foi de aluat frantuzesc in foetaj
- 150 g de migdale in pudra
- 100 g zahar
- 1 ou
- 1 galbenus de ou
- 80 g unt moale
- 2 pere in sirop , in conserva
- 100 g ciocolata.
Taiati ciocolata in bucatele si untul, puneti pe foc foarte domol sau in bain-marie sa se topeasca, amestecati.Cand ciocolata s-a topit si compozitia este omogena, adaugati celelalte ingrediente:oul, zaharul, pudra de migdale.Amestecati pana compozitia devine omogena.
Puneti un aluat pe o foaie de copt, pe aluat depuneti compozitia in centru.Intindeti compozitia pe aluat, lasand 2-3 cm in exterior fara compozitie.Puneti perele taiate in felii.

Amestecati galbenusul cu o lingura de apa si depuneti galbenusul cu o pensula pe aluat, pentru a lipi a doua foaie.
Depuneti a doua foie de aluat, presati pentru a lipi cele doua foi.
Ungeti cu galbenus a doua foaie apoi cu un cutit faceti crestaturi, pentru a face un motif.
Puneti la rece timp de 15-30 minute, intre timp preancalziti cuptorul la 210°C.
Puneti prajitura in cuptor timp de 30 - 35 minute, serviti calduta (este mai buna).


Trimiteți un comentariu