miercuri, 16 iunie 2010

Sirop de agava, Extract de Stévia - edulcoloranti naturali - mica comparatieAs dori sa inlocuiesc zaharul, dar cum aspartamul este un edulcolorant artificial, prefer sa incerc edulcolorantii naturali.

Siropul de agava am vazut ca este din ce in ce mai folosit in anumite retete si pentru a inlocui zaharul.
Cum sant curioasa, am cumparat sirop d'agave si stevia in pastile, astfel am putut sa le gust.
Dupa cum spun pe eticheta, siropul de agava are o putere de indulcire de 2 ori mai mare decat zaharul.
Siropul de agava este seva unui cactus mexican, numiti de azteci " apa de miere ". este un zahar nerafinat cu un gust placut, pentru mine intre miere si caramel.
Despre siropul de agava, spun pe ambalaj ca il putem utiliza in iaurturi, bauturi calde si ca nu trebuie sa il fierbem in amestecuri sau coacem, sa-l punem la sfarsit in deserturi sau preparate sarate.


Ce m-a dezamagit este gustul  extractului de stevie - o pastila mica, are o putere de indulcire foarte mare, dar are un gust foarte pronuntat de reglisse - sau in romana am gasit traducerea de "lemn dulce".
Am sadit in primavara, cateva seminte de stevia, mi-a dat 2 plante, le-am sadit in gradina, cand s-a incalzit. Dar, avem o primavara rece si ploiasa, planta nu se dezvolta prea repede. Am gustat o frunza intr-adevar are un gust de miere, un gust bun, nu are o putere de indulcire foarte mare, dar nu simt acest gust de lemn dulce sau reglisse.
Astept sa creasca si voi face inca o incercare cu foile uscate.
 Despre extractul de stevia spune ca il putem utiliza in bauturile calde, dar nu putem sa gatim cu el. Si nu este bun pentru toate tipurile de diabet, scrie pe eticheta produsului.
Si inca ceva, citind eticheta de ingrediente : rebaudioside A, erythritol, xylitol, carboxy-méthyl-cellulose, stearate de magnesium, dioxide de silicium.Deci, o multime de ingrediente, deci in ce proportie acest edulcolorant este natural - nu stiu...
Am gasit un articol pe un blog francez interesant, daca santeti curiosi, iata linkul http://boiremanger.canalblog.com/archives/2010/07/09/18531490.html. Cand cumparati zahar in pudra continand stevia, uitati-va la procentaj," veti cadea de foarte sus"...
Trimiteți un comentariu