duminică, 13 iunie 2010

Gratin à la tartiflette - un gratin cu carne in sos de vin

Autor : Cristina P

Un gratin, dar in acelasi timp un plat complet, cu legume si carne, servit cu cateva foi de salata. Este foarte simplu de facut si foarte gustos. Am facut aproape in fiecare an, tartiflette savoiarda, cateodata cu vin , cateodata fara. Dar, in locul carnei, puneam costita afumata taiata in bucatele sau bacon cu ceapa prajita si un pic de smantana, dupa care le puneam peste cartofi fierti, apoi acoperiti cu branza reblochon.

Dar cum vroiam sa fac un plat complet si mi-a ramas carne in frigider, carne de pui si vita, am tocat-o, amestecat-o si prepart-o cu vin, care ii da gust bun.

Ingrediente (pentru persoane):

- 1 kg cartofi nesfaramiciosi

- 500 g carne tocata

- 2 cepe

- 3 linguri de ulei

- 2 pahare de vin alb sec

- 500 g branza tartiflette sau brie sau camembert

- sare si piper dupa gust

Cartofii spalati, ii puneti la fiert timp de 25 minute. Dupa ce sant fierti curatiti de coaja si taiati in felii.
Puneti la incalzit intr-o cratita 2 linguri de ulei, dupa care puneti la calit cepele curatate si tocate marunt. Inaninte de a prinde culoare, adaugati carnea tocata, amestecati bine si lasati inca 5 minute sa se prajeasca.
Varsati vinul peste carne si ceapa, lasati sa fiarba pana cand vinul a scazut, dupa care asezonati cu sare si piper.

Preancalziti cuptorul la 200°C.

Ungeti o tava cu o lingura de ulei, depuneti un strat de cartofi, carnea tocata.


Taiati coaja alba a  branzei si depuneti peste carne, apoi ultimul strat de cartofi.


Restul de branza taiati in bucatele si presarati peste cartofi.


Lasati in cuptor 20 minute, pana cand branza este gratinata si capata un pic de culoare.


Serviti cald cu cateva foi de salata verde.
Trimiteți un comentariu