duminică, 19 septembrie 2010

Tartelette cu struguri

Astazi, un desert - mini tarte cu struguri Muscade si crema cu branza.
Am gasit acest desert in revista "Desert - Vie pratique/Cuisine"-1981.


Ingrefiente pentru fond de tartelette - mi-au iesit 8, cantitatea era pentru 6 :

- 250 g faina

- 150 g unt rece taiat in bucatele

- 80 g zahar

- 1 ou

- un varf de sare

Cerreti faina. Oul cu sarea si zaharul, il amestecati cu o lingura de lemn, pana cand se albeste si compozitia devine spumoasa. Adaugati faina, cate un pic pana cand este toata absorbata. Luati aluatul si frecati intre palme, aceasta operatie se numeste "sablez la pâte". Faceti aceasta operatie cu tot aluatul, apoi puneti pe deasupra untul taiat in bucatele. Amestecati foarte repede cu untul, aceasta operatie trebuie sa fie rapida si lejera.

Cand aluatul este omogen, ferm si neted, puneti in forma de de ghem, inveliti intr-o foaie de plastic si puneti la rece, minimum o ora. Poate ramane 24 ore. Daca pastrati aluatul mai mult de cateva ore in frigider, inveliti intr-o folie de plastic si apoi intr-un servetel umezit, pentru a avita ca aluatul sa se usuce. Un aluat de tarta cu zahar il putem pastra pana la 8 zile in frigider.

Cu cat aluatul ramane mai mult timp in frigider, cu atat isi pierde elasticitatea si este mai usor de intins.
Daca aluatul este prea cald, sau in bucataria unde lucrati este prea cald, aluatul va deveni lipicios, normal untul se topeste.

Daca intindem aluatul dupa o ora, deci nu este foarte rece, puneti in forma, faceti cateva gauri cu furculita, puneti hartie sulfurizata cu boabe de fasole, pentru a-l coace la alb " cuire à blanc" .

Preancalziti cuptorul la 180°C.

Puneti la copt cu hartia cu boabe timp de 15 minute, dupa care inlaturati boabele cu hartia si lasati inca la copt 5 minute.

Ingrediente pentru crema si garnitura :

- un strugure Muscadet (pentru ca are pielea subtire si fara multi samburi), daca utilizati alt tip de strugure si are pielea prea groasa, retrageti pielea si samburii.

- 250 g branza de vaci scursa de zer

- 150 g smantana lichida

- 2 oua

- 50 g zahar

- un pic de coaja rasa de lamaie

Amestecati intr-un saladier branza de vaci cu smantana, pana devine omogena, apoi adaugati zaharul si ouale, amestecati bine, pana cand devine ca si o crema.

La sfarsit adaugati coaja rasa de lamaie si puneti in frigider minimum 30 minute.

Spalati strugurii, desprindeti boabele si uscatile cu un servetel in hartie absorbanta.

Asemblaj.

Cand tarteletele sant reci, puneti in fiecare crema de branza si cateva boabe de struguri.

Trimiteți un comentariu