miercuri, 1 septembrie 2010

Gratin de dovlecei

Am sadit seminte de dovlecei - Bianca di Sicilia si iata ce a iesit :


Nu stiam ca o sa fie mari, pot zice uriasi. Am avut mai multi dovlecei de aceasta marime, am utilizat numai miezul si am preparat in gratin cu sos Mornay, parfumat cu usturoi si busuioc.

Cum sant mari, de 3 kg si plus, am avut nevoie numai de jumatate de dovlecel, pentru un gratin.


Ingrediente (pentru 6 pesoane):

- 1.5 kg de miez de dovlecel taiat in cubulete

-1/2 lapte

- 30 g unt

- 30 g faina fluida

- 1 lingurita rasa de busuioc uscat

- 2 catei de usturoi

- 2 galbenusuri de ou

- 100 g de branza rasa (cascaval, comté, gruyere)

- sare si piper dupa gust

Curatati dovleceii ,de coaja si de miezul care contine semintele. Taiati in cuburi si puneti la fiert in apa sarata timp de 20 minute.

Puneti la scurs si intre timp pregatiti sosul.

Preancalziti cuptorul la 180-200°C.

Intr-o cratita, puneti la topit untul taiat in cubulete, adaugati faina si amestecati pana cand compozitia devine omogena, fara ca faina sa capete culoare. Varsati peste compozitia fierbinte, laptele fierbinte, amestecati in continuu si lasati sa fiarba pe foc timp de 10 minute.

Retrageti sosul de pe foc, adaugati busuiocul, usturoiul tocat marunt, galbenusurile de ou si branza rasa. Amestecati pana devine omogen.

Intr-un vas pe care il puteti pune in cuptor, puneti jumatate din miezul de dovlecel, varsati jumatate din sos peste, apoi puneti restul de legume si restul de sos.

Puneti in cuptor timp de 25-30 minute pana cand sosul capata culoare.


2 comentarii:

Unknown spunea...

Mmmm! Dovlecei din gradina proprie! Ce poate fi mai bun?!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Excelenta combinatie!