sâmbătă, 29 august 2009

Blat de dobos - tort

Cu aceaisi reteta, puteti face un blat natur fara cacao.
Ingrediente pentru doua foi de blat :
- 6 oua
- 160 g zahar tos
- 110 g faina pentru un blat natur sau 100 g faina si 2 linguri de cacao pura pentru un blat de ciocolata
- un pic de sare
Preancalziti cuptorul la o temperatura de 200°C.
Utilizati ouale lasate la temperatura camerei. Separati galbenusurile de albusuri.
Intr-o saladiera, bateti cu un tell sau un robot, galbenusuri cu 80 g zahar, pana cand compozitia devine grosa, culoarea devine galben deschis.
Amestecati cu un tel si albusurile, pana cand formeaza picuri de zapada.
Adaugati zaharul, cele 80 g ramase, cate un pic, pana cand compozitia formeaza picuri si devine lucioasa.
Cu o spatula, adaugati in galbenusurile cu zahar 1/4 de albusuri, amestecati incet. Adaugati albusurile de 4 ori.

Faina cu sarea si cacao o cerneti sau o amestecati bine cu un tell. Eu prefer sa amestec cu un tel, este mai repede si mai usor, pentru acelasi rezultat - ca faina sa inmagazineze aer si sa nu fie compacta.
Adaugati jumatate de faina+cacao in oua+zahar, amestecati bine si incet, puneti si restul de faina, amestecati.
Pe dosul unei tavi puneti o foie de copt, varsati jumatate din aluat si intindeti cu spatula ca sa obtineti un strat uniform.
Procedati la fel pe a doua tava.
Introduceti o tava in cuptor, in partea de jos, al doilea nivel si lasati la copt 8-10 minute.
Scoateti tava, puneti pe un gratar, procedati la fel cu a doua tava.
Dupa 5 minute blatul este rece, prindeti foia cu blatul, o intoarceti pe tava si desprindeti foia de copt tragand incet, astfel blatul va ramane intreg.
Ramane doar sa decupati blatul in forma si sa umpleti cu cremele pe care le doriti.
Trimiteți un comentariu