joi, 20 august 2009

Aliment vedeta - Sfecla rosie

Beta Vulgaris - este numele scientific al acestei legume radacini.
Culoarea rosie este datorita unui pigment specific - betanina, care constituie un colorant natural utilizat in industrie- E162.
Din punct de vedere culinar - alegeti-o tare, cu pielea nu prea seaca, cand este cruda. Cand este coapta, pielea sa fie neteda, fara pete negre sau crapaturi. Preferati-o mica, pentru ca mare poate sa fie fibroasa si mai dificil de digerat.
Poate se consuma cruda, fiarta sau coapta. De asemenea, se pot consuma si foile tinere in salata.
Cruda, o treceti pe razatoare si adaugati un sos vinegrette. Pentru a le fierbe le spalati, nu le curatati, le lasati sa fiarba in apa sarata timp de 1 ora, acelasi timp si daca vreti sa le coaceti in cuptor. Coapte isi pastreaza culorea rosie si sant mai bune la digestie. Cand pielea se detaseaza sant coapte.

Valoarea nutritiva
Pentru 100 g : 31 Calorii
Din punct de vedere nutritiv este saraca in elemente nutritive si aportul caloric este foarte redus, contine un pic de saruri minerale si vitamine, dar pigmentul rosu face parte din substantele protectoare ale aparatului cardio-vascular.


Sursa : - Wikipedia - Betterave rouge
- www.e-sante.fr


Trimiteți un comentariu