sâmbătă, 15 mai 2010

Stevia - iarba cu foi ca si mierea...


Stevia Rebaudiana Bertoni, cunoscuta sub numele comun de Stévia, este o iarba salbatica care a aparut in padurile sub-tropicale din Paraguay, intr-o regiune unde altitudinea este cuprinsa intre 500 si 1500 metri, precipitatiile sant importante si temperatura variaza intre 6°C si 43°C, solul este sarac, acid si nisipos.
Aceasta regiune a fost locuita de indienii Guaranis si dupa ethnobotanisti aceasta planta este utilizata de cel putin 2000, in aceasta regiune.
Numele de origine, dat de indienii guaranis este de "ka'a eirete" - sau "foi ca si mierea"
Termenul actual este de "ka'a he'e" - "foi dulci" sau "iarba dulce".
Foile de stevia uscate au o putere de indulcire de 200 ori mai mare decat zaharul, dupa rafinare. Foile de stevia contin de glycoside. Glycosidele nu sant recunoscute de UE ca si ingredient alimentar, dar a fost recunoscut faptul ca este non-toxica. 
Se gaseste in vanzare, in diferite situri, in granule, foi uscate sau  in pudra. 
Semintele de stevia sant foarte mici si fine (1000 seminte nu depasesc 300 miligrame) . 
P.S.Am cumparat un pachetel de seminte -25 seminte pentru 5.50 Euros.
Dar vroiam sa incerc sa cultiv si apoi sa o inmultesc prin seminte, anul viitor. Prima mea incercare de a obtine plante tinere, nu a reusit, pentru ca nu era destul de cald in camera sau nu am udat destul. Am reancercat mai tarziu, acum o luna si mi-a reusit. Cum as dori sa reduc zaharul, voi incerca cultura acestei plante.
In fotografia de mai sus sant 4 plante, 2 mai mari si 2 foarte micute la baza.  Astept cu nerabdare sa se incalzeasca afara, sa o pot planta in gradina si sa vad ce gust au frunzele, cand va fi un mic mai mare...

De asemenea, B.Simonsohn, a scris o carte de retete si sfaturi practice, in care explica ca stevia poseda o putere de indulcire de 10-15% superioara zaharului.


Bibliografie http://www.lamaisondustevia.com/.
Trimiteți un comentariu