sâmbătă, 13 aprilie 2013

Cataif cu mere, frisca si taitei de casa


Cataif cu mere - reteta gasita in cartea Sandei Marin, adaptata pentru a o realiza in portii individuale. Acum cateva luni am incercat o alta reteta asemanatoare dintr-o enciclopedie de deserturi de Pierre Hermé - cataif romanesc cu nuci.


Super bon -dar am facut cateva modificari : peste mere nu am pus inca un strat de taitei, vroiam ca toti taiteii sa fie impregnati de sucul merelor si al scortisoarei. Voi mai incerca aceasta reteta , dar cu nuci...

Ingrediente :

- 300 g faina
- 2 oua
- 2 linguri apa
- un varf de sare
- 3 mere rase
- 1/2 lingurita de scortisoara
- 150 g unt
- 200 g apa + 120 g zahar pentru sirop
- 250 g smantana pentru frisca
- 1 lingura de zahar pudra
- 1 plic de zahar vanilat
- 1 plic de intaritor pentru frisca

Se cerne faina pe masa de aluat. Se face un cuib, se sparg ouale adaugand apa si sarea. Se amesteca intai ouale, pana cuprind putina faina, apoi se framanta bine aluatul pana cand devine bine indesat. Se împarte aluatul în doua : jumatate se lasa la o parte acoperit pentru a nu se usca, iar cealalta jumatate se intinde cu vergeaua o foaie foarte subtire. Se aseaza pe un servet si se lasa sa se zbiceasca.
Se intinde si a doua foaie. Cand sant uscate se taie in fasii de 3-4 cm largime, benzile se pun unele peste altele si se taie taiteii foarte subtiri.
puneti taiteii taiati pe un servet in panza pana a doua zi pentru a se usca.


 Taiteii se prajesc in untul topit, se pun de 2 -3 ori intr-o cratita. Se pun apoi taiteii in formele de mufins, se lasa 1 cm pentru merele rase. Indesam cu lingura, punem peste taitei - merele rase si in fiecare forma peste mere, presaram scortisoara.

Incalzim intr-o cratita apa si zaharul pentru sirop, pana cand zaharul s-a topit. Umplem formele cu sirop, iar restul de sirop il punem peste taiteii rezervati si lasati ca taiteii sa absoarbe siropul de zahar.

Incalziti cuptorul la 180°C si puneti formele in cuptor timp de 15 minute.

Se servesc a doua zi.

Se bate frisca spuma tare, se adauga zaharul si zaharul vanilat, ornati cataiful.

Trimiteți un comentariu