vineri, 18 noiembrie 2011

Fougasse - in sudul Frantei sau Focaccia - in Italia

Fougasse - o paine plata care poate fi servita in aperitiv sau in desert. Cel mai des intalnim reteta cu masline, costita afumata, ceapa, branza sau dulce cu sirop de flori de portocale.


Ingrediente - pentru 8 persoane :

- 400 g faina

- 1 pliculet de drojdie uscata 

- 210 g apa calduta

- 1 lingurita de sare

- 1 lingurita de zahar

- 3 + 2 linguri de ulei de masline

- 1 ceapa mare

- 100 g costita afumata taiata marunt

- 2 linguri de seminte de susan

Amestecati cu o lingura, intr-un saladier faina, drojdia, apa, uleiul (3 linguri), sarea si zaharul. Apoi plamaditi aluatul cu mana timp de 10 minute pana cand aluatul devine suplu si omogen si se desprinde de peretii vasului.Daca este nevoie adaugati sau apa sau faina. Puneti vasul acoperit si intr-un loc cald timp de 2 ore si lasati ca aluatul sa-si dubleze volumul.

Sau in masina de paine puneti in ordinea urmatoare ingredientele : apa, uleiul sarea, zaharul apoi faina si drojdia. Puneti programul aluat crescut si lasati masina sa faca restul. Mai varsati apa sau adaugati faina, daca aluatul nu se desprinde de peretii vasului.

Intr-o cratita, varsati 2 linguri de ulei si caliti ceapa tocata marunt, pana cand devine transparenta, dupa care adaugati si slanina taiata in bucatele. 

Preancalziti cuptorul la 180°C.

Aluatul il puneti pe o suprafata presarata cu faina, il taiati in doua si fiecare bucata o intindeti de o grosime de 1 cm.

Depuneti in partea din mijloc umplutura de ceapa si costita, impaturiti alutul si sudati bordura si mijlocul.





Intoarceti aluatul pe cealalalta fata, ungeti cu ulei, presarati cu semintele de susan si faceti crestaturi pe aluat.



Puneti la copt timp de 35-40 minute, pana incepe sa se coloreze.


Trimiteți un comentariu