duminică, 16 octombrie 2011

Cartofi boulangeres - reteta extrasa din cartea sefului Anne-Sophie PIC

Cand ajung la biblioteca, primul reion peste care dau este cel culinar (nu din intamplare).
Unul dintre sefii mei preferati, este o sefa - Anne Sophie Pic. Bineanteles am imprumat cartea, dupa ce am rasfoit-o un pic. Cand vad retetele si fotografiile, as dori sa le pregatesc toate.
Ajunsa acasa, singura in camera, rasfoiesc inca de 2-3 ori cartea, citind-o intre linii si ma cuprinde dorinta de a incerca cateva retete.
Astazi am facut deja doua, dar mai vreau sa fac inca altele doua.
Prima este aceasta reteta - Les pommes des terre boulangères au lard gascon - extrasa din cartea Recettes pour les enfants  leçon de cuisine par Annie-Sophie Pic. Din titlul cartii, ne dam seama imediat ca sant retete foarte usoare de realizat, dar dupa ce le gustam, ne dam seama ca asezonarea este foarte buna. Cred ca am mai facut aceasta reteta Cartofi boulangeres, dar cu alte ingrediente.


Ingrediente pentru 4 persoane :

- 600 g cartofi sfaramiciosi

- 5 felii subtiri de costita neafumata

- 3 cepe

- 2 catei de usturoi

- 1 crenguta de cimbru

- sucul unei jumatati de lamaie sau 5 cl de vin alb sec

- 25 cl de bulion de legume

- 2 linguri de ulei

- 30 g unt

- sare si piper dupa gust

Curatati sis spalati ceapa, taiati in fasii subtiri. Intr-o cratita incalziti uleiul si untul, puneti ceapa, crenguta de cimbru si cateii de usturoi intregi si cu ultima pielita ("en chemise").

 Lasati sa se prajeasca pe foc domol pana cand ceapa incepe sa capete culoare, dupa care adaugati sucul lamaii, lasati sa se reduca prin evaporare. Dupa ce sucul de lamaie s-a evaporat, adaugati jumatate de bulionul de legume si lasati sa fiarba pe foc domol pana cand ceapa este foarte fondanta.

Preancalziti cuptorul la 180°C.

Curatati si spalati cartofii in apa rece, taiatii in lamele subtiri de 2 mm.
Intr-un plat care poate fi pus in cuptor - eu am utilizat o forma de chec - puneti o hartie de copt unsa cu unt si incepeti montajul.

Doua straturi de cartofi, un strat de ceapa, apoi o fasie de costita, continuati in aceasta ordine, pana cand terminati ingredientele. Ultimul strat de cartofi.

Intre fiecare strat de carofi, puteti sara si pipera un pic, dar faceti atentie daca slanina este deja sarata. Varsati restul de bulion si puneti in cuptor 40 minte, acoperind cartofii cu hartia de copt.

Dupa ce scateti cartofii din cuptor, lasati cateva minute inainte de a le servi.
Trimiteți un comentariu