miercuri, 28 septembrie 2011

Aditivi alimentari - Grupul E 100 - colorantii

Rolul lor - modifica culoarea alimentelor, coloreaza alimentele incolore sau restabilesc culoarea lor initiala, daca aceasta a fost alterata din cauza transformarii, stocarii sau ambalarii. In toate cazurile, amelioreaza atractivitatea vizuala a produsului alimentar final.

Pot fi naturali sau artificiali. Se gasesc aprope in toate categoriile de alimente.

Nu gasim coloranti in : lapte, ulei, oua, faina, paine, paste fainoase, piure si conserve de rosii, sucuri si nectar de fructe, sucuri de legume, produse cu cacao, cafea, ceai, vin, miere, alimente pentru bebelusi.

Dupa Dr. Laurent Chevalier - medic nutritionist - principiul de baza este de a cumpara produsele care au mai putin de 3 aditivi, ceea ce va incita producatorii de a reduce utilizarea lor in produsele alimentare. Aceasta este o metoda simpla, individuala si colectiva pentru a ameliora aceasta situatie.


E100 - Curcumina - colorant galben extras din radacina de curcuma. Fara risc cunoscut.

E101 - Riboflavine - colorant galben de origine naturala - lapte, oua, ficat de animale - fabricat cu ajutorul drojdiilor. Fara risc cunoscut.

E102 - Tartrazine - colorant galben de sinteza- interactiuni posibile cu alti aditivi, reactii foarte rare de intoleranta sau alergii la persoane sensibile (persoane asmatice). Pot avea efecte nedorite in activitate si atentia copiilor.

E104 - Galben de quinoléine - colorant galben de sinteza. In functie de cantitatile utilizate si de interactiunile posibile cu alti aditivi, pot avea efecte nedorite in activitatea si atentia copiilor.

E 110 - Galben portocaliu S sau Sunset yellow FCP - colorant galben de sinteza. Poate avea efecte nedorite in activitatea si atentia copiilor si foarte rare reactii de intoleranta sau alergii la anumite persoane sensibile, in special astmatice.

E 120 - Roşu de coşenilă sau acid carmic sau carmins - colorant rosu extras dintr-o insecta. Foarte rare reactii de intorenta la anumite persoane sensibile.

E 122 - Azorbutina sau carmoisine - colorant rosu de sinteza. Pot avea efecte nedorite in activitate si atentia copiilor.

E 123 - Amaranta - colorant rosu de sinteza, utilizat numai in anumite bauturi aperitiv si oua de peste, risque alergic.

E 124 - Ponceau 4R - colorant rosu de sinteza. Poate avea efecte nedorite in activitatea si atentia copiilor si foarte rare reactii de intoleranta sau alergii la anumite persoane sensibile, in special astmatice.

E 127 - Erythrosina - colorant rosu de sinteza utilizat pentru a da culoarea rosie la cirese in sirop, confite sau bauturi. Foarte rare reactii de intoleranta sau alergii la anumite persoane sensibile, in special astmatice.

E 129 - Rosu allura AC - colorant rosu de sinteza. Poate avea efecte nedorite in activitatea si atentia copiilor.

E 131 - Albastru patent V - colorant albastru de sinteza. Foarte rare reactii de intoleranta sau alergii la anumite persoane sensibile, in special astmatice.

E 132 - Indigotina sau carmin indigo - colorant albastru de sinteza. Risc de alergii de piele, cand este in contact cu pielea.

E 133 - Albastru luciu FCF - colorant albastru de sinteza.

E 140 - Clorofila - colorant verde obtinut din plante.

E141 - Complex cupru-clorofila - colorant verde obtinut din plante.

E 142 - Verde S - colorant verde de sinteza. Risc de alergii de piele, cand este in contact cu pielea.

E 150a - Caramel - colorant maro extras din plante.

E 150b - Caramel de sulfita caustica - colorant maro de sinteza. Risque de alergie la persoanele intolerante la sulfite.

E 150c - Caramel amoniacal - colorant maro de sinteza.

E 150d - Caramel sulfite de amonium - colorant maro de sinteza. Risque de alergie la persoanele intolerante la sulfite.

E 151 - Negru lucios BN(naphtol black) sau negru PN - colorant negru de sinteza. Toxique in dose mari, poate provoca dulori abdominale, greata, varsaturi si daunator pentru ficat si rinichi.

E 153 - Carbune vegetal medical - colorant negru obtinut din lemn.

E 154 - Maro FK - colorant maro de sinteza utilizat in heringi. Foarte rare reactii de intoleranta sau alergii la anumite persoane sensibile, in special astmatice. Pentru animal este cancerigen, daunator pentru ADN de celule, inima, ficat, rinichi, glanda tiroida.

E 155 Maro HT - colorant maro de sinteza. Foarte rare reactii de intoleranta sau alergii la anumite persoane sensibile, in special astmatice.

E 160a - Carotenoizi amestecati si beta-carotena - cunoscuti ca si antioxidanti in gelule, utilizat ca si colorant portocaliu. Se extrage din plante si legume sau poate fi produs prin sinteza.

E 160b - Bixina, norbixina - colorant portocaliu extras dintr-un fruct numit rocu.

E 160c - Extras de paprica, capsathina, capsorbina - colorant rosu portocaliu extras din ardeiul boia.

E 160d - Lycopena - colorant rosu extras din rosii sau produs prin sinteza.

E 160e - Beta-apocarotenol-8 - colorant rosu portocaliu de sinteza.

E 160f - Ester ethylic de acid Beta-apocarotenol-8 (C3o) - colorant portocaliu de sinteza.

E 161b - Luteina - colorant galben obtinut din plante si galbenus de ou.

E 161g - Canthaxantine - colorant galben descoperit in ciuperci si utilizat pentru carnatii de Strasbourg. In doza foarte mare este daunator pentru ficat.

E162 - Rosu de sfecla, betanina - colorant rosu extras din sfecla.

E163 Anthocyana - colorant rosu violet extras din plante.

E170 Carbonate de calciu - colorant alb, de origine naturala extras din var.

E 171 Dioxida de titan - colorant alb derivant din minerale. Dupa Organizatia Mondiala de Sanatate, este posibil, ca este cancerigen, daca este inhalat.

E172 - Oxide si hidroxide de fer - colorant rosu, galben sau negru, derivat din oxidarea fierului.

E173 - Aluminiu in praf - colorant gri utilizat pentru acoperirea bomboanelor. In doza mare poate irita sistemul gastro-intestinal.

E 174 Argint - colorant mineral argintiu pentru acoperirea bomboanelor, decorarea ciocolatei si in lichioruri.

E 175 Aur - colorant mineral auriu utilizat pentru acoperirea bomboanelor, decorarea ciocolatei si lichioruri.
Trimiteți un comentariu