marți, 18 octombrie 2011

Aditivi alimentari - Grupul E 200 - conservatorii

Rolul conservatorilor - protejeaza alterarea si prelungeste timpul de conservare al preparatelor culinare impotriva microbilor, precum si impotriva inmultirii micro-organismelor patogene ( bacterii- Escherichia coli, drojdii, ciuperci...).
Conservatorii asigura si alte functii :
- antioxidanti
- acidifianti
- corectori de aciditate
- gaz de propulsie sau de ambalaj
- arome

E 200 Acid scorbic - conservator si antioxidant, obtinut din fructul scorus sau prin sinteza. Risc de iritare a pielii la contact.

E 202 Sorbat de potasiu - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Risc de iritare a pielii la contact.

E 203 Sorbat de calciu - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Fara risc cunoscut.

E 210 Acid benzoic - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Risque de alergie, urticare. Interactii posibile cu coloranti, pot avea efecte nedorite in atentia copiilor.

E 211 Benzoat de sodiu - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Risque de alergie, urticare. Interactii posibile cu coloranti, pot avea efecte nedorite in atentia copiilor.

E 212 Benzoat de potasiu - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Interactii posibile cu coloranti, pot avea efecte nedorite in atentia copiilor.

E 213 Benzoat de calciu - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Interactii posibile cu coloranti, pot avea efecte nedorite in atentia copiilor.

E 214 Hidroxibenzoat de etil (PHB) - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza.

E 215 Derivat de ester etilic al acidului Hidroxibenzoat de etil (PHB) -  conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza.

E 218 Hidroxibenzoat de metil (PHB) - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza.

E 215 Derivat de ester metilic al acidului Hidroxibenzoat de etil (PHB) - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza.

E 220 Dioxid se sulf - conservator si antioxidant mineral si de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 221 Sulfit de sodiu - conservator si antioxidant mineral si de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 222 Sulfit acid de sodium - conservator si antioxidant mineral si de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 223 Disulfita de potasium - conservator si antioxidant de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 226 Sulfita de calciu - conservator si antioxidant de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 227 Sulfita acida de calciu - conservator si antioxidant de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 228 Sulfita acida de potasiu - conservator si antioxidant de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 231 Ortofenifenol - conservator de sinteza utilizat pentru tratarea la suprafata a citricelor. Iritant pentru pielei si a mucoasei.

E 232 Ortofenifenat de sodium - conservator de sinteza utilizat pentru tratarea la suprafata a citricelor. Coroziv.

E 234 Nisin - conservator antibiotic obtinut prin fermentatie bacteriana. Utilizat in unele branzeturi si prajituri cu gris si tapioca. Fara risc cunoscut.

E 235 Natamcyne pimaricin - conservator antibiotic utilizat in tratamentul de suprafata a unor branzeturi si mezeluri. Fara risc cunoscut.

E 239 Hexametilentetramina - conservator de sinteza utizat pentru branza provolone - contine formaldehidă reziduală.
 
E 242 Dimetil dicarbonate - conservator de sinteza autorizat in bauturi aromatizate fara alcool sau in vin cu continut redus de alcool. Fara risc cunoscut.

E 249 Nitrit de potasiu - conservator de sinteza utilizat in produsele pe baza de carne, probabil cancerigen.

E 250 Nitrit de sodiu - conservator de sinteza utilizat in produsele pe baza de carne, probabil cancerigen.

E 251 Nitrat de sodiu - conservator de sinteza utilizat in produsele pe baza de carne rece, probabil cancerigen.

E 252 Nitrat de potasiu - conservator mineral sau de sinteza utilizat in produsele pe baza de carne rece, probabil cancerigen.

E 260 Acid acetic - conservator, acidifiant, corector de aciditate si aroma. Este prezent in mod natural in unele alimente cu gust acid, dar mai ales obtinut prin sinteza. Fara risc cunoscut.

E 261 Acetat de potasiu - conservator si acid, corector de aciditate, produs prin sinteza. Fara risc cunoscut.

E 262 Acetat de sodiu - conservator si acid, corector de aciditate, produs prin sinteza. Fara risc cunoscut.

E 263 Acetat de calciu - conservator, acidifiant, corector de aciditate si agent de textura de sinteza. Fara risc cunoscut.

E 270 Acid lactic - acidifiant, corector de aciditate si aromae obtinut cu ajutorul bacteriilor din lapte sau produs prin sinteza. Fara risc cunoscut.

E 280 Acid propionic - conservator si aroma, derivat din fermentatia bacteriilor si produs prin sinteza. Este utilizat in painea taiata in felii sau painea de secara. Fara risc cunoscut.

E 281 Propionat de sodiu - conservator derivat din fermentatia bacteriilor si produs prin sinteza. Este utilizat in painea cu valoarea energetica redusa. Fara risc cunoscut.

E 282 Propionat de calciu - conservator derivat din fermentatia bacteriilor si produs prin sinteza. Este utilizat in painea coaptă în parte şi preambalata. Fara risc cunoscut.

E 283 Propionat de potasiu - conservator derivat din fermentatia bacteriilor si produs prin sinteza. Este utilizat in unele produse de patiserie si tratarea de suprafata a branzeturilor. Fara risc cunoscut.
 
E 284 Acid boric - conservator chimic utilizat in caviar. Fara risc cunoscut.
 
E 285 Tetraborat de sodiu sau borax - conservator chimic utilizat in caviar. Fara risc cunoscut.
 
E 290 Dioxid de carbon - conservator si gaz utilzat pentru ambalarea produselor. Fara risc cunoscut.
 
E 296 Acid malic - acifiant, corector de aciditate si aroma.  Present in mere, pere si sucul de struguri, este de origine naturala sau produs de sinteza. Fara risc cunoscut.
 
E 297 Acid fumaric (fum) - acidifiant, corector de aciditate si aroma obtinut prin sinteza. Fara risc cunoscut.

3 comentarii:

Ioana V. spunea...

interesant articolul tau si bine de stiut.

AlinutzA spunea...

Foarte utile informatiile! Multumim!
o zi frumoasa!

Tudor Elena Cristina.... spunea...

Adevarul este ca foarte multi dintre noi nu dam importanta acestor E-uri...insa.....nici consecintele nu intarzie prea mult!!!! Bine ar fi sa ramanem sanatosi pana la adanci batraneti!!!Totusi....sa incercam sa fim ceva mai atenti!!!!