duminică, 4 iulie 2010

Sfaturi practice - Bulionul, fondul sau stockul de pui


Eu fac propria mea reteta si prefer sa-l reduc mai mult pentru a face cuburi de bulion concentrate,astfel inlocuiesc cuburile Knorr sau Maggi. Astfel le pot pune in tot felul de mancaruri, pentru a le aromatiza, fara a utiliza produse cu conservator, aromatizanti sau coloronti. Este o reteta simpla, nu utilizez aromate pentru a pastra gustul de pui.

Ingrediente pentru 2 kg de stock sau bulion lichid limpede:

- 750 g de os si carcasa de pui

- 50 g de ceapa tocata marunt

- 50 g telina radacina tocata marunt

- 50 g morcov tocat marunt

- 10 boabe de piper intregi

- 1 bucatica de cimbru

- 1 frunza de dafin

- 2 bucati de cuisoare

Puneti la fiert carcasa de pui in apa rece, dupa ce incepe sa clocoteasca, retrageti spuma care se formeaza.

Apoi spalati carcasa si puneti la fiert cu toate celelalte ingrediente la  foc domol  3 ore cu 2 litri de apa.

Daca se formeaza spuma, o retrageti cu o lingura.

Lasati sa raceasca, dupa care retrageti grasimea formata la suprafata, strecurati toata zeama printr-o strecuratoare tapisata de tifon.

Puteti pastra la congelator si utiliza cand doriti sa faceti o supa sau un rizotto. Cum rezulta aproape 1.5 kg de bulion, il puteti pune in sac in cantitati de o jumatate de litru.
Trimiteți un comentariu