joi, 3 iulie 2014

Sfaturi practice - Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este o pudra alba de origine naturala extrasa dintr-un mineral, biodegradabil.
Bicarbonatul exista incepand cu anul 1846, cand chimistul francez Nicolas Leblanc, in 1971, cautand a transforma sarea in sodium,
a inventat carbonatul de sodium. Dar, procedeul de fabricatie era foarte artizanal si poluant, utiliza amoniac, la temperaturi ridicate cu eliberare de deseuri toxice.
Cinci ani mai tarziu, John Dwigth si Austin Church, doi brutari din New -York, descopera ca carbonatul de sodiu adaugat la lapte face balone, deci reactioneaza ca si o drojdie. Dorind sa creasca aluatul, continua experientele si transforma carbonatul in bicarbonat.
Apoi, in 1963, fratii Solvay demara producerea industriala a bicarbonatului.
Bicarbonatul de sodiu este foarte folosit in industria alimentara sub numele de E500, este autorizata utilizarea lui si pentru produsele bio.
Il putem utiliza si pentru menaj, detergent pentru spalat rufele, detergent pentru spalat vasele, prepararea cosmeticelor, albirea sau detartrarea dintilor. Pentru cosmetice si ingrijirea danturii se utilizeaza bicarbonat cumparat in farmacii, pudra este mult mai fina, ca cea utilizata in industria alimentara.
Se pastreaza intr-un dulap, la adapost de umezeala. Il putem pastra mai multi ani.
Pentru a verifica daca este inca activ, punem un pic de bicarbonat intr-o lingura si varsam cateva picaturi de otet, daca face balonase, este bun. 
Trimiteți un comentariu