Antioxidantii proteja alimentele de schimbările provocate de oxidare, precum rincezimea grasimilor şi modificări de culoare, in consecinta prelungirea duratei de conservare.
Agentii de textura modifica consistenta produselor alimentare, sant :
emulgatorii, stablizantii, agentii de ingrosare si agentii de gelificare.
Acidifiantii sant substante care maresc aciditatea alimentului si, sau ii dau o savoare acidulata.
Corectorii de aciditate modifica sau limiteaza aciditatea unui produs.
Amplificatorii de gust intensifica gustul si mirosul unui aliment.
E 300 - Acidul ascorbique - antioxidant, vitamina C, de origine vegetala sau produs prin sinteza, fara riscuri cunoscute.
E 301 - Ascorbate de sodiu - antioxidant, vegatal sau de sinteza, fara riscuri cunoscute.
E 302 - Ascorbate de calciu - antioxidant de sinteza, fara riscuri cunoscute.
E 304 - Esteri ai acidului ascorbic palmitat gras sau acid stearat de ascorbil sau ascorbil -antioxidant de sinteza, fara riscuri cunoscute.
E 306 - Extract bogat în tocoferol - antioxidant, extract bogat in vitamina E, de origine vegetala si fara riscuri cunoscutte.
E 307 - Alfa tocoferol - antioxidant de sinteza, o forma particulara a vitaminei E, fara riscuri cunoscute.
E 308 - Gama-tocoferol - antioxidant de sinteza, o forma speciala a vitaminei E, fara riscuri cunoscute.
E 309 - Delta-tocoferol - antioxidant de sinteza, o forma speciala a vitaminei E, fara riscuri cunoscute.
E 310 - Propil galat - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care vor fi incalzite, pot provoca iritatii ale pielii in zona de contact.
A 311 - Galat de octil - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care vor fi incalzite, pot provoca iritatii ale pielii in zona de contact.
E 312 - Galat de dodecil - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care vor fi incalzite, pot provoca iritatii ale pielii in zona de contact.
E 315- Acid eritorbic - antioxidant de sinteza, utilizat in produsele din carne sau peste in conserva, fara riscuri cunoscute.
E 316 - Eritobat de sodiu - antioxidant de sinteza, utilizat in produsele din carne sau peste in conserva, fara riscuri cunoscute.
E 319 - Butilhidrochinonă terțiară (BHQT) - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care se vor utiza in fripturi, in doza mare este toxic.
E 320 - Butilhidroxianisol - (BHA) - antioxidant de sinteza utilizat cu aromele alimentare. Dupa Organizatia Mondiala de Sanatate, poate fi cancerigen pentru om - clasificare 2B.
E 321 - Butilhidroxitoluen (BHT) - antioxidant de sinteza utilizat in uleiuri si grasimi pentru fripturi, in doza mare este toxic.
E 322 - Lecitina - agent de textura de origine naturala ( de soia, ou), fara riscuri cunoscute in afara cazurilor persoanelor alergice la ou.
E 325 - Lactat de sodiu - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate, cel mai des chimic, fara riscuri cunoscute.
E 326- Lactat de potasiu - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate, cel mai des chimic, fara riscuri cunoscute.
E 327 - Lactat de calciu - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate, cel mai des chimic, fara riscuri cunoscute.
E 330 - Acid citric - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate si amplificator de gust de origine vegetala (lamaia) si sintetic, fara riscuri cunoscute.
E 331 - Citrati de sodiu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul ctric, fara riscuri cunoscute.
E 333 - Citrati de calciu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul ctric, fara riscuri cunoscute.
E 334 - Acid tartric - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, este acidul principal in vin, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 335 - Tartrati de sodiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul tatric, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 336 - Tartrati de potasiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul tatric, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 337 - Tartrat dublu de sodiu si potasiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul tatric, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 338 - Acid fosforic - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate de sintetiza, autorizat pentru bauturile aromatizate fara alcool, in concentratie mare poate cauza probleme renale.
E 339 - Fosfat de sodiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate si agent de textura de origine sintetica, toxic in dose mari.
E 339 - Fosfat de potasiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate si agent de textura de origine sintetica, toxic in dose mari.
E 341 - Fosfat de calciu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate de origine vegetala sau sintetica, in caz de inhalare poate provoca pneumonie profesionale.
E 343 - Fosfat de magneziu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate de sinteza, toxic in dose mari.
E 350 - Malate de sodiu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul malic, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 351 - Malate de potasiu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul malic, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 352 - Malate de calciu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul malic, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 353 - Acid metatartaric - acidifiant, corector de aciditate derivat de origine sintetica, se folseste in vin, fara riscuri cunoscute.
E 354 - Tartrat de calciu - acidifiant, corector de aciditate de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 355 - Acid adipic - acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, fara riscuri cunoscute.
E 356 - Adipat de sodiu - acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 357 - Adipat de potasiu - acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 363- Acid succinic - acidifiant, corector de aciditate, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute ca si aditif, dar iritant pentru ochi si piele pentru cei care il manipulezeaza.
E 380 - Citrat trammomium - acidifiant, corector de aciditate de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 385 - Etilen-diamină-tetra-acetat de calciu disodiu (calciu disodiu) - antioxidant si conservator de sinteza utilizat pentru emulsionarea sosurilorsi conserve, toxic pentru rinichi in doze mari si repetate.
E 392 - Extract de rozmarin - antioxidant natural, fara riscuri cunoscute.
Agentii de textura modifica consistenta produselor alimentare, sant :
emulgatorii, stablizantii, agentii de ingrosare si agentii de gelificare.
Acidifiantii sant substante care maresc aciditatea alimentului si, sau ii dau o savoare acidulata.
Corectorii de aciditate modifica sau limiteaza aciditatea unui produs.
Amplificatorii de gust intensifica gustul si mirosul unui aliment.
E 300 - Acidul ascorbique - antioxidant, vitamina C, de origine vegetala sau produs prin sinteza, fara riscuri cunoscute.
E 301 - Ascorbate de sodiu - antioxidant, vegatal sau de sinteza, fara riscuri cunoscute.
E 302 - Ascorbate de calciu - antioxidant de sinteza, fara riscuri cunoscute.
E 304 - Esteri ai acidului ascorbic palmitat gras sau acid stearat de ascorbil sau ascorbil -antioxidant de sinteza, fara riscuri cunoscute.
E 306 - Extract bogat în tocoferol - antioxidant, extract bogat in vitamina E, de origine vegetala si fara riscuri cunoscutte.
E 307 - Alfa tocoferol - antioxidant de sinteza, o forma particulara a vitaminei E, fara riscuri cunoscute.
E 308 - Gama-tocoferol - antioxidant de sinteza, o forma speciala a vitaminei E, fara riscuri cunoscute.
E 309 - Delta-tocoferol - antioxidant de sinteza, o forma speciala a vitaminei E, fara riscuri cunoscute.
E 310 - Propil galat - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care vor fi incalzite, pot provoca iritatii ale pielii in zona de contact.
A 311 - Galat de octil - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care vor fi incalzite, pot provoca iritatii ale pielii in zona de contact.
E 312 - Galat de dodecil - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care vor fi incalzite, pot provoca iritatii ale pielii in zona de contact.
E 315- Acid eritorbic - antioxidant de sinteza, utilizat in produsele din carne sau peste in conserva, fara riscuri cunoscute.
E 316 - Eritobat de sodiu - antioxidant de sinteza, utilizat in produsele din carne sau peste in conserva, fara riscuri cunoscute.
E 319 - Butilhidrochinonă terțiară (BHQT) - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care se vor utiza in fripturi, in doza mare este toxic.
E 320 - Butilhidroxianisol - (BHA) - antioxidant de sinteza utilizat cu aromele alimentare. Dupa Organizatia Mondiala de Sanatate, poate fi cancerigen pentru om - clasificare 2B.
E 321 - Butilhidroxitoluen (BHT) - antioxidant de sinteza utilizat in uleiuri si grasimi pentru fripturi, in doza mare este toxic.
E 322 - Lecitina - agent de textura de origine naturala ( de soia, ou), fara riscuri cunoscute in afara cazurilor persoanelor alergice la ou.
E 325 - Lactat de sodiu - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate, cel mai des chimic, fara riscuri cunoscute.
E 326- Lactat de potasiu - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate, cel mai des chimic, fara riscuri cunoscute.
E 327 - Lactat de calciu - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate, cel mai des chimic, fara riscuri cunoscute.
E 330 - Acid citric - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate si amplificator de gust de origine vegetala (lamaia) si sintetic, fara riscuri cunoscute.
E 331 - Citrati de sodiu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul ctric, fara riscuri cunoscute.
E 333 - Citrati de calciu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul ctric, fara riscuri cunoscute.
E 334 - Acid tartric - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, este acidul principal in vin, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 335 - Tartrati de sodiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul tatric, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 336 - Tartrati de potasiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul tatric, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 339 - Fosfat de sodiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate si agent de textura de origine sintetica, toxic in dose mari.
E 339 - Fosfat de potasiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate si agent de textura de origine sintetica, toxic in dose mari.
E 341 - Fosfat de calciu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate de origine vegetala sau sintetica, in caz de inhalare poate provoca pneumonie profesionale.
E 343 - Fosfat de magneziu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate de sinteza, toxic in dose mari.
E 350 - Malate de sodiu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul malic, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 351 - Malate de potasiu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul malic, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 352 - Malate de calciu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul malic, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 353 - Acid metatartaric - acidifiant, corector de aciditate derivat de origine sintetica, se folseste in vin, fara riscuri cunoscute.
E 354 - Tartrat de calciu - acidifiant, corector de aciditate de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 355 - Acid adipic - acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, fara riscuri cunoscute.
E 356 - Adipat de sodiu - acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 357 - Adipat de potasiu - acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 363- Acid succinic - acidifiant, corector de aciditate, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute ca si aditif, dar iritant pentru ochi si piele pentru cei care il manipulezeaza.
E 380 - Citrat trammomium - acidifiant, corector de aciditate de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.
E 385 - Etilen-diamină-tetra-acetat de calciu disodiu (calciu disodiu) - antioxidant si conservator de sinteza utilizat pentru emulsionarea sosurilorsi conserve, toxic pentru rinichi in doze mari si repetate.
E 392 - Extract de rozmarin - antioxidant natural, fara riscuri cunoscute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu