luni, 7 februarie 2011

Tarta de mere englezeasca - un alt tip de tarta


Exista cateva diferente intre tarta de mere englezeasca si cea frantuzeasca :

- aluatul este din faina, unt si apa - ceea ce da un aluat impermeabil, putem umple cu compot, aluatul nu se inmoaie. Alauatul frantuzesc de aluat brisée este mai sfaramicios, pentru ca in loc de apa adaugam un ou. Pentru a face acest tip de tarta dupa ce pregatim aluatul il coacem in cuptor si apoi punem umplutura de compot.

- in tarta frantuzeasca punem un strat subtire de compot si apoi feliile de mere sant taiate foarte subtiri.

- pentru aluatul englezesc nu avem nevoie de o forma de tarta, punem compozitia si apoi impaturim bordurile aluatului in interior peste compozitie.

Acestea sant cateva diferente pe care le-am obsevat, pregatind aceasta tarta pe care am gasit-o in colectia mea de reviste "Les doitgs d'or"- 1980.

Ingrediente pentru aluat :

- 150 faina

- 75 unt moale la temperatura camerei + un pic pentru ungerea formei

- jumatate de pahar de apa rece

- 1/4 lingurita de sare

Ingrediente pentru garnitura :

-  500 g compote de mere

- 3-4 mere

- 3 linguri de dulceata de caise

- 3 linguri de lichior de caise sau de alcool

- 70 g  migdale taiate in bucatele

Incalziti cuptorul la 180°C.

Amestecati untul taiat in bucatele cu faina.


Apoi varsati un pic de apa si amestecati repede, pana cand aluatul se desprinde de vas.



Intindeti aluatul pe un blat presarat cu un pic de faina.

Ungeti forma cu untul topit si depuneti aluatul in forma.

Apasati bordurile aluatului de bordul formei.

Varsati compotul peste aluat.

Curatati si taiati in felii groase merele.

Depuneti feliile peste compot.



Intr-o cratita mica, incalziti dulceata cu alcolul, cand compozitia este omogena si lichida, ungeti merele cu o pensula si apoi presarati migdalele maruntite.


Puneti in cuptor la copt, timp de 40 minute.

Lasati sa se raceasca in forma.

Cum aceasta tarta are o compozitie mai lichida, dupa ce s-a racit am pus forma cu tarta in congelator timp de 15 minute, dupa care tarta s-a intarit si am putut demula tarta fara nici o problema.

Trimiteți un comentariu