vineri, 14 iunie 2013

Ciuperci umplute la cuptor

Am sa postez inca o reteta simpla de legume cu o farsa de unt cu usturoi si patrunjel.
 Ingrediente pentru 4 persoane:
- 8 ciuperci de Paris, destul de mari
- 1 lingura de zeama de lamaie
- 50 g de unt moale
- 2 bucati de usturoi tocat
- 1 lingura de patrunjel tocat
- 2 linguri de parmezan ras
- 1 lingura de ulei
- sare si piper dupa gust


Preancalziti cuptorul la 200°C.
Spalati si uscati foarte repede ciupercile, desprindeti piciorul, curatati palaria ciupercii de pielita. Puneti palaria si piciorul intr-un castron cu zeama de lamaie, pentru ca ciupercile sa nu se inegreasca.
Preparati farca - intr-un robot amestecati si tocati untul, patrunjelul, usturoiul, picioarele ciupercilor, asezonati cu sare si piper.
Umpleti ciupercile cu farsa, presarati parmezanul proaspat ras.

Ungeti o tava cu uleiul si depuneti ciupercile umplute in cuptor timp de 20 minute.





joi, 30 mai 2013

Taboulé

Taboule este o salata simpla de realizat, putem schimba ingredientele, in functie de legumele pe care le avem.
Ingrediente pentru 4 persoane :

- 125 g couscous
- 3 rosii
- ½ ardei gras
- 1 ceapa
- 4 linguri de ulei
- 4 linguri de lamaie
- patrunjel
- menta
- sare, piper
- 1 lingurita de zahar ( pentru a inlatura un pic aciditatea)

Puneti couscousul intr-o salatiera cu celelalte ingrediente : rosiile si ardeiul taiati in cubulete, ceapa taiata marunt, uleiul, lamaia,sarea si piperul. Adaugati verdeturile taiate marunt. Daca rosiile nu dau destula apa, adaugati cateva linguri de apa.

Lasati sa se raceasca in frigider minimum 2 ore.

Puteti sa adaugati carne de pui fiarta( pieptul) taiata marunt, crevete fierte, stafide.
Este o salata simpla si rapida.

duminică, 19 mai 2013

Profiterol cu crema de cafea si sos de ciocolata

Pentru prima oara, au iesit foarte mari, respectand reteta dintr-o carte "Desserts tout sucrés" - Marabout. Data vittoare, ii voi face mai mici, pentru ai servi cu inghetata si cu o crema de vanilie. Dar, sant foarte multumita de gust...

Ingrediente :
- 125 g  faina
- 70 g unt
- 1/2 lingurita de sare
- 150 ml apa
-  4 oua
- 2 linguri de cafea ness pudra
- 1 lingura de apa
- 450 g mascarpone
- 8 linguri de zahar tos sau dupa gust
- 100 g ciocolata in bucati
- 25 g unt
- 80 ml crema lichida

Preancalziti cuptorul la 200°C. Puneti hartie de copt in 2 tavi. Cerneti faina. Topiti untul cu sarea si 150 ml de apa intr-o cratita, apoi incalziti pana cand va clocoti, amestecati. Adaugati dintr-o singura data faina si amestecati cu o lingura in lemn pe foc domol, pana cand aluatul este lis, se despride de cratita si se face un bulgare. Puneti aluatul intr-un saladier, lasati un pic sa se raceasca si adaugati ouale, unul dupa altul, amestecand pana cand aluatul se omogenizeaza.
Cu 2 linguri puneti aluatul pe tavi, in forme de bilute de 3 cm, lasati spatiu intre ele. Mi-au iesit 18 profiterol, in carte ziceau ca este pentru 16, dar daca as fi stiut cum vor creste, le-as fi facut mai mici, cred ca pe jumatate.

Lasati profiterolul sa se coaca, 20 minte la 200°C, iar apoi inca 10 min la 180°C. Scoateti tava din cuptor si faceti o gaura in bilute, astfel aburul cald va iesi si puneti inca 10 minute in cuptor la copt, astfel interiorul va fi uscat, iar exteriorul crocant.

Pentru crema, amestecati cafeau nes cu 1 lingura de apa fierbinte, apoi adaugati mascarpone si zaharul, amestecati cu linsura. Este gata.

Pentru sosul de ciocolata, topiti in bain-marie ciocolata cu untul si smantana, amestecati bine, pana la omogenizare.

Inanite de a servi, taiati in doua profiterolul, garnisiti cu crema si ornati cu sosul de ciocolata.