Exista 3 metode de verificare : zgomotul pe care il face, cu un pahar de apa, sau cand le spargem putem determina cu aproximatie prospetimea lor.
Metoda zgomotului
Cel mai usor si rapid, punem oul langa ureche si il deplasam incet, daca auzim ca continutul se deplaseaza in interiorul cochiliei, este un ou destul de vechi.
Prospetimea oului in cochilie
Cu un pahar de apa, putem determina mai bine vechimea oului.
Un ou foarte proaspat, facut cu cateva ore inainte, punga de aer este foarte mica, oul este greu, se depune pe fundul paharului, la orizontala. Vreau sa mentionez ca acest ou l-am cumparat la o ferma, pentru a putea face experienta.
Dupa 1 saptamana, umiditatea din ou se evapora prin cochilia poroasa si punga de aer a crescut, deci oul este mai lejer, se intoarce cu partea mai rotunda inspre partea de sus, deoarece punga de aer se gaseste in aceasta zona.Pentru aceasta etapa am cumparat oua in magazin, aveau deja 2-3 saptamani vechime, dupa datele marcate.
Dupa 2-3 saptamani, punga de aer s-a marit si oul devine destul de lejer pentru a se tine drept in apa.
Dupa 5-6 saptamani pluteste la suprafata apei, la acest stad, este mai bine sa nu il mai utilizam.
Voi reveni cu a treia metoda - metoda oului spart - mai tarziu, din cauza unei mici probleme - pilele aparatului de fotografiat sant descarcate. Deci pe mai tarziu...
Metoda oului spart
Spargeti oul intr-o farfurie. Un ou foarte proaspat, are galbenusul bombat si se afla in partea centrala a albusului.
Dupa 1 saptamana, galbenusul se indeparteaza de centru si albusul devine mai lichid.
Dupa 4 saptamani, galbenusul trage inspre exteriorul albusului, albusul a devenit tot lichid.Nu am avut oua prea vechi, deci nu am putut face fotografia.
De obicei, cand utilizez ouluale, sparg un ou, daca albusul se tine, il adaug in compozitie, apoi sparg alt ou, deci le vizualizez inante de a le amesteca.
2 comentarii:
Interesant procedeul :)
O leapsa si un premiu te asteapta la mine pe blog, numai bine!
Interesant si bine de stiut!
Trimiteți un comentariu