duminică, 15 noiembrie 2009

Cartofi crocanti in cuptor

Am cateva carti, pe care le apreciez foarte mult pentru ca nu sant numai carti de bucate, ele dau bazele. Aceasta reteta am gasit-o in cartea de mai jos, numita "Manuel pratique de la cuisine - Toutes les techniques, tous les gestes" - scrisa de - Le Cordon Bleu - Academie d'art culinaire de Paris.
Pentru a obtine cartofi crocanti in exterior, dar foarte moi in exterior, mai intai le fierbem in apa si apoi le prajim in ulei. Am foarte multe retete de pe net si de 5 ani, m-am uitat pe diferite situri si bloguri, dar nu am gasit-o in aceasta forma. O reteta asemanatoare este cea de cartofi norvegieni la cuptor. O sa dau cantitatile pentru 4 persoane, noi in casa santem 3, dar cand pregatesc astfel cartofii, fac o cantitate superioara, si in plus nu ramane pentru mai tarziu.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 1 kg de cartofi rosii nesfaramiciosi, de preferinta marime mica sau mijlocie
- ulei
- 1 1/2 lingurita de sare
Curatati cartofii, puneti apa cu o lingurita de sare la fiert.
Dupa ce clocoteste, adaugati cartofii, asteptati ca apa sa clocoteasca si lasati sa fiarba 10-12 minute.
Scurgeti apa si lasati cartofii sa se raceasca.
Preancalziti cuptorul la 200°C.
Intr-un vas care iena sau tava, puneti ulei de 1 cm de inaltime. Puneti in cuptor la incalzit. Cand veti pune cartofii, uleiul trebuie sa fie incins.
Luati in mana un cartof si cu o furculita il razuiti pe toate fetele. Daca este un cartof mai mare il taiati in doua si apoi il razuiti. Partea exterioara razuita va da crocantul.
Si cum cartofii sant fierti un pic, uleiul nu va patrunde in interior, deci vor ramane moi, astfel sant crocanti, dar nu veti avea impresia de foarte gras. Este aceiasi technica ca si cartofii pai precuiti.
Puneti cartofii razuiti astfel in uleiul incins, pe un singur strat,amestecati, lasati in cuptor timp de 1 ora - 1 ora15 minute.
Amestecati inca de 2 ori.
Cand au o culoare frumoasa, ii scoateti pe o hartie absorbanta, intr-un saladier si ii sarati un pic.


Niciun comentariu: