Daca nu vreti sa simtiti gustul specific al iepurelui, o solutie este pregatirea in sos pe baza de cidru sau vin alb si in plus este foarte gustos. Reteta am gasit-o intr-o carte de bucate "Les plats mijotés" scrisa de Monique Gérald.Exista mai multe retete de iepure cu cidru, dar am ales cea mai simpla si cu cele mai putine ingrediente.
Cidrul este o bautura,pe baza de mere presate, poate fi dulce,sec sau demi-sec, contine foarte putin alcool 3-5°. Acompaniaza foarte bine clatitele, cand facem un pranz de clatite, de la felul intai pana la desert.
Ingrediente(pentru 4 persoane):
- 1 iepure de 1.5 kg taiat in bucati
- 4 cepe
- 1 catel de usturoi
- 150 g de costita afumata
- 250 g de ciuperci de Paris sau 1 conserva mica de ciuperci sau alt tip de ciuperci
- sucul unei lamai
- 50 g unt
- 1/2 l cidru sau vin alb sau biere
- 1 foaie de dafin
- thym
- sare si piper dupa gust
- pentru sos : 1 lingura de unt + 1 lingura de faina
Curatati si spalati ceapa, taiati marunt. Taiati in bucatele marunte costita afumata, curatati catelul de usturoi. Curatati si spalati ciupercile, taiatile in lamele, udati cu sucul de lamaie.
Incalziti intr-o oala untul, adaugati iepurele taiat in bucati, lasati-l pana cand se coloreaza de ambele parti. Dupa ce este colorat, il puneti intr-o farfurie si in unt puneti ceapa, costita si ciupercile, le lasati sa caleasca pana cand capata o culoare aurie, dupa care adaugati carnea si cidrul. Sarati si piperati dupa gust.Adaugati catelul de usturoi intreg dar sfaramat cu podul palmei, foia de dafin si thymul, acoperiti. Lasati sa fiarba pe foc domol timp de 45 minute.
Amestecati untul si faina pentru sos (beurre manié).
Dupa ce iepurele este fiert bine, retrageti carnea si adaugati amestecul unt- faina, amestecati un pic pana cand untul s-a topit, astfel sosul se ingroasa fara a face cocoloase.
Serviti cald cu cartofi prajiti, cartofi fierti sau copti in cuptor, paste fainoase sau orez fiert.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu