Cartoful a fost declarat in 2008 aliment far, pentru o parte importanta din populatia globului.
In acest mic articol, voi da cateva exemple de pregatire a cartofului cu valorile in calorii.
Pentru a fi digesti, cartofii trebuie sa fie fierti in apa sau la vapori timp de 20-25 minute.
Curatarea coajei inlatura o parte din vitamine si minerale. O pregatire prelungita si la o temperatura ridicata ( in cuptor ) antreneaza marirea indexului glicemic.
Sub forma de cartofi fripti sau de chips, uleiul se absoarbe intr-un procent de 10-15%, inmultind prin 3 sau 4 valoarea caloriilor.
O portie de 200 g de cartofi , dau aproximatif :
- fierti in apa - 270 kcal ;
- prajiti - 600 kcal ;
- prajiti lejer cu o lingurita de ulei, la cuptor - 230 kcal ;
- chips - 1100 kcal ;
- chips lejeri - 900 kcal .
- piureu , gratin - 200 kcal.
Bibliografie : 1. Scrisoare de informare, Nutrition-Santé- N5°- noiembrie 2008
2. Les richesses ignorées de la pommes de terre, CNIPT ( Comité National Interprofessionnel de la Pomme de Terre ), 2008
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu