Cele trei preparatii de baza sant : infuzia, decoctia si maceratia.
Infuzia - consista a varsa apa clocotita peste plante, timpul de infuzie este variabil in functie de plante - poate dura de 10 minute la o ora
(mai scurt pentru foi si flori, mai lung pentru radacini si tulpini). Plantele cele mai mult utilizate prin infuzie sant : musetelul, menta, ceauil verde si negru, teiul.
Decoctia - fierberea plantelor in apa, iar cateoadata in vin. Acest procedeu se utilizeaza pentru coji, radacini, tulpini sau fructe. Pentru a extrage maximum de principi activi, plantele trebuiesc taiate in bucatele si lasate sa fiarba timp de 10-30 minute in apa clocotita.
(mai scurt pentru foi si flori, mai lung pentru radacini si tulpini). Plantele cele mai mult utilizate prin infuzie sant : musetelul, menta, ceauil verde si negru, teiul.
Decoctia - fierberea plantelor in apa, iar cateoadata in vin. Acest procedeu se utilizeaza pentru coji, radacini, tulpini sau fructe. Pentru a extrage maximum de principi activi, plantele trebuiesc taiate in bucatele si lasate sa fiarba timp de 10-30 minute in apa clocotita.
Maceratia - se obtine punand plantele in concact cu un lichid la rece, poate fi apa, vin, alcool, otet sau ulei. Maceratia in apa nu trebuie sa depaseasca 10 ore, pentru ca dupa acest timp plantele vor fermenta.
Digestia - este procedeul de maceratie cand plantele se pun intr-un lichid mentinut cald fara sa fiarba - fie in bain-marie, fie la soare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu