miercuri, 17 aprilie 2013

Prepararea melcilor

 In romaneste, am gasit numai un site, in legatura cu cresterea melcilor, dar nu este tratata curatarea lor. Melcii, ii putem gasi foarte usor, dupa o ploaie, deci daca va intereseaza, voi incerca sa tratez acest subiect.

In Franta, mai ales in regiunea Bourgogne, in multe restaurante, se servesc melci cu unt parfumat cu patrunjel si usturoi.
Acest fel de mancare il pregatim si acasa, mai ales de sarbatori sau cand avem musafiri, pentru ca este foarte usor de realizat.
De obicei, ii cumpar gata preparati. Am cumparat si in supermarket si la ferma, cel mai mult ne plac cei facuti artizanal. Ii gasim in conserve sau borcane, se vand de exemplu 3x12,6x12 sau 10x12, pentru ca de obicei trebuie 12 melci pe persoana ca si portie.
Metoda de mai jos, este metoda utilizata de un artizan, rezulta melcii mai parfumati si mai moi.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 4 x 12 melci vii
- 1 lingura sare (nu fina)
- 1 lingura faina
- 1 lingura otet
- 1/2 sticla de vin alb sec
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- diverse aromate : thym, laurier
- sare si piper
- 200 g unt parfumat cu patrunjel si usturoi (apasati aici)
Melcii vii ii puneti intr-un vas acoperit timp de 48 ore fara mancare.
Spalatii si periatii bine. Spargeti pelicula care s-a format la baza cu un cutit ascutit. Timp de o noapte ii puneti sa se scurga de lichid, cu o lingura de sare, o lingura de otet si una de faina. Acoperiti.
Spalatii din nou. Punetii intr-o oala, acoperiti cu vinul alb si aceiasi cantitate de apa.Adaugati legumele curatate si spalate: morcovul, ceapa, usturoiul si ierburile aromatice. Sarati si piperati.Lasati sa fiarba timp de 3 ore pe foc domol. Lasati sa se raceasca in vinul cu legumele cu care au fiert.
Trageti melcii din cochilia lor, indepartati extremitatea neagra, lasatii sa se scurga bine.
Cochilia o spalati bine, cu apa calda, lasatii sa se usuce.
Preancalziti cuptorul la 180°C.
Bagati in fiecare cochilie un melc si untul de marimea unei alune, pana cand cochilia este plina. Il puneti pe un platou, unul langa altul, ca untul sa ramana in interior, sa nu se scurga.
Puneti in cuptor, cand untul incepe sa faca ca o spuma, este gata puteti sa ii serviti.

Eu folosesc acesta farfurie speciala pentru melci. In fiecare gaura, punem un melc si apoi umplem restul cu unt si apoi in frigider sau direct in cuptor.
Daca nu gasiti aceste farfurii puteti pune melcii in casuta lor curatata si spalata. In fiecare cochilie puneti un melc, apoi untul parfumat ca si in reteta Melcisori de Bourgogne.

3 comentarii:

Irina spunea...

Marturisesc ca e unul dintre felurile mele preferate, soacra mea ii gateste la fiecare masa de Craciu. Dar nu stiu daca m-as incumeta sa ii curat eu...

cryna7 spunea...

Unde se gasesc astfel de farfurii?
Multumesc

carnetul de retete spunea...

Farfuriile pentru melci in Franta le gasim in aproape toate magazinele. Daca nu melcii ii poti pune in cochilia lor spalata si curatata cu un pic de sare ca si in reteta http://ciocolatasizahar.blogspot.com/2009/12/reteta-viitoare-escargots-de-bourgogne.html.
Am incercat sa-ti raspuns, sant dezolata ca nu pot sa-ti dau o adresa.