Cad pregatiti ceva intr-o oala de lut, carnea devine crustianta, fara sa fie seaca, pastrand aroma ei naturala, pentru ca fierbe in propriul ei suc. Este foarte simplu de utilizat, dar trebuie respectate unele reguli pentru a o utiliza mai multi ani. Vasul meu are deja cativa ani si l-am utilizat de multe ori.
Aceasta oala de lut este o cocota Römertopf, produsa de firma Eduard Bay, intre Coblenz si Limburg in Germania. Exista multe alte variante...
Bucataria romana, acum 2000 ani cunostea deja acest tip de pregatire a bucatelor. Celebrul Lucullus pregatea diferite feluri de mancare in ceramica, cu toate ca oala in fonta era deja cunoscuta.
Cateva sfaturi de utilizare :
- Inante de fiecare utilizare, puneti in apa rece, timp de 15 minute, pentru a se imbiba de apa, pentru ca peretii oalei vor reda umiditatea, iar alimente vor fierbe cu ajutorul aburilor, fara sa fie necesar de a adauga grasime.
- Aceasta oala poate fi utilizata numai in cuptor.
- Puneti oala cu alimentele acoperita in cuptorul rece si incepeti dupa aceea incalzirea cuptorului.
- Daca doriti sa obtineti o carne colorata, retrageti sucul si lasati in cuptor inca 5-10 minute fara capac.
- O spalati bine, fara sa utilizati detergent, numai cu apa calda si o perie.
Aceasta reteta este foarte simpla, astfel veti avea un pui roti cu un sos de vin.
Ingrediente :
- 1 pui de 1.2-1.5 kg
- sare si piper
- 30 g de unt (daca faceti regim, nu adaugati untul)
- 1 1/2 pahar de vin alb sec
- thym si o foaie de dafin
Puneti oala in argila timp de 15 minute in apa rece, pentru a se absorbi apa.
Sarati si piperati puiul, ungeti cu untul topit. Puneti puiul in oala, varsati vinul, thymul si dafinul, acoperiti cu capacul si puneti in cuptorul rece. Programati temperatura de 200°C si lasati in cuptor 80 minute aproximativ. Timpul va fi in functie de marimea puiului.
Apoi, descoperiti oala, retrageti sosul de vin si lasati inca 10 minute in cuptor pentru a se rumeni bine.
Sosul il serviti alaturi de o garnitura de legume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu