luni, 5 iulie 2010

Sfaturi practice - Cuburi concentrate cu aroma de pui - reteta de casa

Eu fac propria mea reteta si prefer sa-l reduc mai mult pentru a face cuburi de bulion concentrate,astfel inlocuiesc cuburile Knorr sau Maggi. Astfel le pot pune in tot felul de mancaruri, pentru a le aromatiza, fara a utiliza produse cu conservator, aromatizanti sau coloronti. Este o reteta simpla, nu utilizez aromate pentru a pastra gustul de pui.


Ingrediente :

- 750 g de os si carcasa de pui

- 50 g de ceapa tocata marunt

- 50 g telina radacina tocata marunt

- 50 g morcov tocat marunt

- 10 boabe de piper intregi

- 1 bucatica de cimbru

- 1 frunza de dafin

- 2 bucati de cuisoare

Puneti la fiert carcasa de pui in apa rece, dupa ce incepe sa clocoteasca, retrageti spuma care se formeaza.

Apoi spalati carcasa si puneti la fiert cu toate celelalte ingrediente la foc domol 3 ore cu 2 litri de apa.

Daca se formeaza spuma, o retrageti cu o lingura.

Lasati sa raceasca, dupa care retrageti grasimea formata la suprafata, strecurati toata zeama printr-o strecuratoare tapisata de tifon.

Astfel obtineti stockul sau bulionul de pui.Puteti pastra la congelator si utiliza cand doriti sa faceti o supa sau un rizotto. Cum rezulta aproape 1.5 kg de bulion, il puteti pune in sac in cantitati de o jumatate de litru.

Dar, daca vreti sa faceti cuburi de bulion, dupa ce a-ti strecurat zeama, printr-o strecuratoare, apasati cu o lingura toate legumele, pentru ca sa iasa mai mult gust si un pic de legume.

Va rezulta un bulion mai tulbure. Puneti la fiert pe foc rapid, pana cand scade de 4 ori, astfel din 2 litri de lichid la inceput, dupa fierbere si dupa reduire, am obtinut 0.35 litri de fond foarte concentrat pe care le voi varsa in forme de inghetat si le voi utiliza in locul cuburilor Magii sau Knorr.

Le las in congelator 4 ore, dupa care le pastrez intr-un sac in plastic. Cand voi avea nevoie voi lua un cub si voi aromatiza mancarurile mele. Am utilizat 2 marimi diferite de forme pentru gheata, se vede dupa culoarea mai deschisa sau mai inchisa, pentru a avea doua doze diferite. Se poate pastra in congelator maximum 6 luni.

Voi pregati si vegeta mea facuta de casa, dar numai pe baza de legume dezhidratate, este un procedeu mai lung, dar pot sa o pastrez timp lmai indelungat.

3 comentarii:

Craita spunea...

felicitari,o idee inovatoare si binevenita intr-o lume plina de chimicale!

Elena Toma spunea...

Cristina, eu faceam asa ceva, dar puneam in pungute, iar atunci cand aveam nevoie de cantitati mai mici ma chinuiam sa sparg bucata. Este o idee grozava sa pun la inghetat in forma de cuburi. O saptamana frumoasa!

Alexandrina spunea...

Cristina, esti o comoara la casa omului! Multumesc pentru idee!