duminică, 19 mai 2013

Profiterol cu crema de cafea si sos de ciocolata

Pentru prima oara, au iesit foarte mari, respectand reteta dintr-o carte "Desserts tout sucrés" - Marabout. Data vittoare, ii voi face mai mici, pentru ai servi cu inghetata si cu o crema de vanilie. Dar, sant foarte multumita de gust...

Ingrediente :
- 125 g  faina
- 70 g unt
- 1/2 lingurita de sare
- 150 ml apa
-  4 oua
- 2 linguri de cafea ness pudra
- 1 lingura de apa
- 450 g mascarpone
- 8 linguri de zahar tos sau dupa gust
- 100 g ciocolata in bucati
- 25 g unt
- 80 ml crema lichida

Preancalziti cuptorul la 200°C. Puneti hartie de copt in 2 tavi. Cerneti faina. Topiti untul cu sarea si 150 ml de apa intr-o cratita, apoi incalziti pana cand va clocoti, amestecati. Adaugati dintr-o singura data faina si amestecati cu o lingura in lemn pe foc domol, pana cand aluatul este lis, se despride de cratita si se face un bulgare. Puneti aluatul intr-un saladier, lasati un pic sa se raceasca si adaugati ouale, unul dupa altul, amestecand pana cand aluatul se omogenizeaza.
Cu 2 linguri puneti aluatul pe tavi, in forme de bilute de 3 cm, lasati spatiu intre ele. Mi-au iesit 18 profiterol, in carte ziceau ca este pentru 16, dar daca as fi stiut cum vor creste, le-as fi facut mai mici, cred ca pe jumatate.

Lasati profiterolul sa se coaca, 20 minte la 200°C, iar apoi inca 10 min la 180°C. Scoateti tava din cuptor si faceti o gaura in bilute, astfel aburul cald va iesi si puneti inca 10 minute in cuptor la copt, astfel interiorul va fi uscat, iar exteriorul crocant.

Pentru crema, amestecati cafeau nes cu 1 lingura de apa fierbinte, apoi adaugati mascarpone si zaharul, amestecati cu linsura. Este gata.

Pentru sosul de ciocolata, topiti in bain-marie ciocolata cu untul si smantana, amestecati bine, pana la omogenizare.

Inanite de a servi, taiati in doua profiterolul, garnisiti cu crema si ornati cu sosul de ciocolata.



5 comentarii:

firma de paza spunea...

Doamne nu am mai mancat de cand eram mic,extraordinar desertul.

automacarale spunea...

Imi place enorm de mult,insa prefer fara crema de cafea.

carnetul de retete spunea...

La cofetarie il serveau cu inghetata si sos de ciocolata - imi placeau foarte mult.

Biochimist la cratita spunea...

Arata fantastic, iar crema cu cafea e dementiala!

Politan Prod 97 SRL spunea...

gogosile pentru profiterol sunt foarte bune si pot fi folosite si ca aperitive daca le umplem cu ciuperci di cascaval ras, dar la acest profiterol ii lipseste frisca
Fose septice



Bazine - Rezervoare