marți, 18 octombrie 2011

Aditivi alimentari - Grupul E 200 - conservatorii

Rolul conservatorilor - protejeaza alterarea si prelungeste timpul de conservare al preparatelor culinare impotriva microbilor, precum si impotriva inmultirii micro-organismelor patogene ( bacterii- Escherichia coli, drojdii, ciuperci...).
Conservatorii asigura si alte functii :
- antioxidanti
- acidifianti
- corectori de aciditate
- gaz de propulsie sau de ambalaj
- arome

E 200 Acid scorbic - conservator si antioxidant, obtinut din fructul scorus sau prin sinteza. Risc de iritare a pielii la contact.

E 202 Sorbat de potasiu - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Risc de iritare a pielii la contact.

E 203 Sorbat de calciu - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Fara risc cunoscut.

E 210 Acid benzoic - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Risque de alergie, urticare. Interactii posibile cu coloranti, pot avea efecte nedorite in atentia copiilor.

E 211 Benzoat de sodiu - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Risque de alergie, urticare. Interactii posibile cu coloranti, pot avea efecte nedorite in atentia copiilor.

E 212 Benzoat de potasiu - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Interactii posibile cu coloranti, pot avea efecte nedorite in atentia copiilor.

E 213 Benzoat de calciu - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza. Interactii posibile cu coloranti, pot avea efecte nedorite in atentia copiilor.

E 214 Hidroxibenzoat de etil (PHB) - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza.

E 215 Derivat de ester etilic al acidului Hidroxibenzoat de etil (PHB) -  conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza.

E 218 Hidroxibenzoat de metil (PHB) - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza.

E 215 Derivat de ester metilic al acidului Hidroxibenzoat de etil (PHB) - conservator si antioxidant, obtinut prin sinteza.

E 220 Dioxid se sulf - conservator si antioxidant mineral si de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 221 Sulfit de sodiu - conservator si antioxidant mineral si de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 222 Sulfit acid de sodium - conservator si antioxidant mineral si de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 223 Disulfita de potasium - conservator si antioxidant de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 226 Sulfita de calciu - conservator si antioxidant de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 227 Sulfita acida de calciu - conservator si antioxidant de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 228 Sulfita acida de potasiu - conservator si antioxidant de sinteza. Risque de intoleranta sau alergii, mai ales la persoanele astmatice.

E 231 Ortofenifenol - conservator de sinteza utilizat pentru tratarea la suprafata a citricelor. Iritant pentru pielei si a mucoasei.

E 232 Ortofenifenat de sodium - conservator de sinteza utilizat pentru tratarea la suprafata a citricelor. Coroziv.

E 234 Nisin - conservator antibiotic obtinut prin fermentatie bacteriana. Utilizat in unele branzeturi si prajituri cu gris si tapioca. Fara risc cunoscut.

E 235 Natamcyne pimaricin - conservator antibiotic utilizat in tratamentul de suprafata a unor branzeturi si mezeluri. Fara risc cunoscut.

E 239 Hexametilentetramina - conservator de sinteza utizat pentru branza provolone - contine formaldehidă reziduală.
 
E 242 Dimetil dicarbonate - conservator de sinteza autorizat in bauturi aromatizate fara alcool sau in vin cu continut redus de alcool. Fara risc cunoscut.

E 249 Nitrit de potasiu - conservator de sinteza utilizat in produsele pe baza de carne, probabil cancerigen.

E 250 Nitrit de sodiu - conservator de sinteza utilizat in produsele pe baza de carne, probabil cancerigen.

E 251 Nitrat de sodiu - conservator de sinteza utilizat in produsele pe baza de carne rece, probabil cancerigen.

E 252 Nitrat de potasiu - conservator mineral sau de sinteza utilizat in produsele pe baza de carne rece, probabil cancerigen.

E 260 Acid acetic - conservator, acidifiant, corector de aciditate si aroma. Este prezent in mod natural in unele alimente cu gust acid, dar mai ales obtinut prin sinteza. Fara risc cunoscut.

E 261 Acetat de potasiu - conservator si acid, corector de aciditate, produs prin sinteza. Fara risc cunoscut.

E 262 Acetat de sodiu - conservator si acid, corector de aciditate, produs prin sinteza. Fara risc cunoscut.

E 263 Acetat de calciu - conservator, acidifiant, corector de aciditate si agent de textura de sinteza. Fara risc cunoscut.

E 270 Acid lactic - acidifiant, corector de aciditate si aromae obtinut cu ajutorul bacteriilor din lapte sau produs prin sinteza. Fara risc cunoscut.

E 280 Acid propionic - conservator si aroma, derivat din fermentatia bacteriilor si produs prin sinteza. Este utilizat in painea taiata in felii sau painea de secara. Fara risc cunoscut.

E 281 Propionat de sodiu - conservator derivat din fermentatia bacteriilor si produs prin sinteza. Este utilizat in painea cu valoarea energetica redusa. Fara risc cunoscut.

E 282 Propionat de calciu - conservator derivat din fermentatia bacteriilor si produs prin sinteza. Este utilizat in painea coaptă în parte şi preambalata. Fara risc cunoscut.

E 283 Propionat de potasiu - conservator derivat din fermentatia bacteriilor si produs prin sinteza. Este utilizat in unele produse de patiserie si tratarea de suprafata a branzeturilor. Fara risc cunoscut.
 
E 284 Acid boric - conservator chimic utilizat in caviar. Fara risc cunoscut.
 
E 285 Tetraborat de sodiu sau borax - conservator chimic utilizat in caviar. Fara risc cunoscut.
 
E 290 Dioxid de carbon - conservator si gaz utilzat pentru ambalarea produselor. Fara risc cunoscut.
 
E 296 Acid malic - acifiant, corector de aciditate si aroma.  Present in mere, pere si sucul de struguri, este de origine naturala sau produs de sinteza. Fara risc cunoscut.
 
E 297 Acid fumaric (fum) - acidifiant, corector de aciditate si aroma obtinut prin sinteza. Fara risc cunoscut.

3 comentarii:

Ioana V. spunea...

interesant articolul tau si bine de stiut.

AlinutzA spunea...

Foarte utile informatiile! Multumim!
o zi frumoasa!

Tudor Elena Cristina.... spunea...

Adevarul este ca foarte multi dintre noi nu dam importanta acestor E-uri...insa.....nici consecintele nu intarzie prea mult!!!! Bine ar fi sa ramanem sanatosi pana la adanci batraneti!!!Totusi....sa incercam sa fim ceva mai atenti!!!!

Trimiteți un comentariu

Multumesc tuturor celor care au postat un comentariu.